Verenigd Koninkrijk, gebruik gezichtsherkenning bedreiging voor mensenrechten
De Londense Metropolitan Police wil controversiële technologie voor gezichtsherkenning introduceren. Dit is een bedreiging voor de mensenrechten, omdat onder meer de privacy in het geding is.
‘Dit is geen tijd om te experimenteren met technologie die wordt gebruikt zonder voldoende transparantie, overzicht en verantwoording,’ zegt Allan Hogarth van Amnesty International. ‘De beslissing van de Metropolitan Police om gezichtsherkenningstechnologie te introduceren, vormt een enorme bedreiging voor de mensenrechten en komt niet tegemoet aan waarschuwingen van Amnesty en andere rechtengroepen, parlementsleden en onafhankelijke experts. Deze technologie brengt veel mensenrechten in gevaar, waaronder het recht op privacy, het recht om niet gediscrimineerd te worden, en het recht op vrijheid van meningsuiting, van vereniging en van vreedzame vergadering.’
De aankondiging van de Londense politie komt kort nadat de Europese Commissie aankondigde een verbod van vijf jaar te overwegen voor de inzet van gezichtsherkenningscamera’s in openbare ruimtes. De Commissie is van mening dat eerst maatregelen moeten worden genomen om te misbruik van de technologie te voorkomen.
Amnesty’s oproep
Gebleken is dat de algoritmen veel valse treffers opleveren. Uit test bleek dat de meeste ‘herkende’ personen onschuldig bleken en hadden niets misdaan. Daar kunnen met name etnische minderheden slachtoffer van worden, omdat de software voornamelijk is getraind om witte gezichten te herkennen. Amnesty roept op om de invoering ervan uit te stellen totdat de zorgen over de inbreuk op mensenrechten zijn weggenomen.