Veiligheidstroepen Egypte komen nog steeds weg met moord op demonstranten
Twee jaar na de 25 januari-revolutie in Egypte roept Amnesty de machthebbers opnieuw op een onafhankelijk en gedegen onderzoek in te stellen naar de honderden doden die zijn gevallen sinds de demonstraties begin 2011 begonnen.
Als Egypte zich wil distantiëren van het geweld en de onderdrukking van het Mubarak-tijdperk moet dat onderzoek snel worden uitgevoerd.
Zo’n 840 mensen werden gedood tijdens de demonstraties die hebben geleid tot het einde van het tijdperk-Mubarak. En ten minste 6600 mensen liepen verwondingen op door het brute optreden van de Egyptische veiligheidstroepen. Het Amnesty-document Rampant impunity: Still no justice for protesters killed in the “25 January Revolution” beschrijft onder andere hoe verschillende onderzoeken en rechtszaken tegen de verantwoordelijken ernstig tekortschieten.
Geweld niet afgenomen
Sinds president Morsi aan de macht is zijn ten minste twaalf mensen omgekomen tijdens demonstraties. De tactieken die Morsi hanteert om demonstraties te beteugelen zijn nauwelijks veranderd. Nog steeds gebruiken de veiligheidstroepen traangas, waterkanonnen, geweren, rubber kogels en echte minutie tegen demonstraten, ook als zij geen bedreiging voor hen vormen.
Niet één hooggeplaatste overheidsfunctionaris of veiligheidsbeambte is tot nu toe veroordeeld voor het doden of verwonden van demonstranten.
Morsi moet belofte nakomen
President Morsi heeft tot nu toe heel weinig gedaan om zichtzelf te distantiëren van de decennia van geweld en onderdrukking. Morsi moet doen wat hij heeft beloofd en gerechtigheid bezorgen aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Alle verantwoordelijken van mensenrechtenschendingen moeten worden opgepakt, berecht en vervolgd. Alleen dan kan er gebroken worden met de erfenis van geweld en onrecht.
Lees het Amnesty-document Rampant impunity: Still no justice for protesters killed in the “25 January Revolution“