Uitzichtloze situatie drijft asielzoekers in Papoea-Nieuw-Guinea tot zelfmoord
De omstandigheden voor asielzoekers op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea zijn mensonterend. Dat leidt tot steeds meer gevallen van zelfmoord en zelfverminking.
Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Refugee Council of Australia (RCOA) en Amnesty International. Bekijk ook: Until when? The forgotten men on Manus Island schetst een inktzwart beeld van getraumatiseerde asielzoekers die het slachtoffer zijn van de bezuinigingen die Australië heeft doorgevoerd op het gebied van gezondheidszorg en psychische hulp. Ook worden ze bedreigd door de lokale bevolking.
Asielzoekers afgeschoven
Op Manus verblijven nog 600 asielzoekers uit het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. Ze waren oorspronkelijk op weg naar Australië, die hen de toegang weigerde en onderbracht in een vluchtelingenkamp op Manus. Daartoe had het land een overeenkomst gesloten met Papoea-Nieuw-Guinea. Het kamp is inmiddels gesloten en de asielzoekers kunnen nergens heen.
Geen hulp meer
Het afgelopen jaar heeft de Australische overheid het aantal medewerkers gehalveerd dat geestelijke bijstand verleende aan asielzoekers op Manus. Die krijgen ook geen hulp meer bij het verwerken van trauma’s als gevolg van onder meer marteling.
Bedreigd
De asielzoekers worden ook bedreigd door de lokale bevolking en zijn bang om zich buitenshuis te begeven. In het afgelopen jaar werd onder meer een asielzoeker beroofd en herhaaldelijk met een schroevendraaier gestoken; een andere man werd twee keer aangevallen, onder andere met een machete.
Scheermesjes ingeslikt
De uitzichtloze situatie in hun openluchtgevangenis drijft steeds meer asielzoekers tot wanhoop. Al drie van hen hebben zelfmoord gepleegd, en in de laatste twee maanden hebben minstens vijf mensen geprobeerd een einde aan hun leven te maken, onder wie een man die scheermesjes en nagelknippers inslikte.
Oproep Amnesty en RCOA
De RCOA en Amnesty roepen Australië op om ervoor te zorgen dat zowel asielzoekers met ernstige lichamelijk of psychische klachten als zij die zich bedreigd voelen, te herhuisvesten in Australië of een ander land. De organisaties hebben 125 duizend handtekeningen verzameld van mensen die tegenstander zijn van de keiharde Australische asielpolitiek.