Tweede Kamer stemt vóór massa-surveillance in Nederland
Vandaag stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Deze wet geeft de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten de mogelijkheid om op grote schaal communicatiegegevens van iedereen te onderscheppen. Amnesty International maakt zich grote zorgen over de impact van de wet op het recht op privacy en andere mensenrechten van individuen en groepen mensen in binnen- en buitenland.
‘Amnesty is geschrokken van het feit dat Minister Plasterk niet op voorhand heeft willen uitsluiten dat stelselmatig en op grote schaal ongericht gegevens zullen worden verzameld en geanalyseerd. Hierdoor legitimeert de wet massa-surveillance in Nederland’, aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich vandaag achter het kabinet geschaard en daarmee ingestemd met een verregaande inbreuk op onze rechten en vrijheden. Eduard Nazarski: ‘Onze rechten en vrijheden worden bedreigd door terroristische aanslagen. Maar de fundamentele bedreiging komt van regeringen en samenlevingen die bereid zijn om hun eigen waarden op te geven bij het bestrijden van terrorisme.’
Het is belangrijk dat de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten de mogelijkheid hebben om efficiënt en doelgericht onderzoek kunnen doen naar personen of organisaties die een gevaar vormen voor de samenleving. Staten hebben de taak om mensen te beschermen tegen terreuraanslagen, gewelddadig extremisme en andere bedreigingen. Daarom is het niet alleen terecht, maar essentieel dat resoluut wordt opgetreden tegen terroristen. Maar daarbij moeten zij zich wel aan de mensenrechten houden. Veiligheidsmaatregelen staan echter steeds vaker haaks op mensenrechten en de rechtstaat. Dat blijkt uit een onderzoek van Amnesty over antiterrorismewetten in Nederland en dertien andere EU lidstaten.