Palestijnse demonstranten lopen naar de enige doorgang tussen Gaza en Israël tijdens een protest in september 2018. Israël is schuldig aan apartheid tegen Palestijnen.
© SAID KHATIB/AFP/Getty Images

Tweede gewelddadige nacht bij de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem

Voor de tweede opeenvolgende nacht zijn door Israëlische veiligheidstroepen aanvallen uitgevoerd op Palestijnse gelovigen bij de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Het is een voorbeeld van het wrede Israëlische apartheidsbeleid.

Israëlische veiligheidstroepen bestormden op 5 april rond 22.30 uur het terrein van de moskee, kort na het avondgebed. Ze vuurden verdovingsgranaten af ​​en sloegen Palestijen met geweerkolven die zich voor de ramadan bij de moskee hadden verzameld.

Slaag tijdens detentie

Tijdens de eerste aanval op dinsdagavond arresteerden Israëlische veiligheidstroepen ten minste 450 Palestijnen, van wie er zo’n 50 nog steeds vastzitten. Veel mensen die werden vrijgelaten, waren blootsvoets en zichtbaar gehavend toen ze woensdag het Atarot-detentiecentrum verlieten. Een advocaat vertelde Amnesty International dat veel gedetineerden, onder wie kinderen, werden ondervraagd en geslagen tijdens hun detentie. Amnesty hoorde ook van medewerkers van de Palestijnse Rode Halve Maan hoe Israëlische troepen op dinsdagavond paramedici tegenhielden. Ze wilden gewonde mensen op het terrein van de moskee verzorgen maar werden gehinderd door het afvuren van rubberkogels op de ambulances.

Veel geweld

‘Deze georkestreerde aanvallen laten zien hoe ver de Israëlische autoriteiten zullen gaan om hun systeem van apartheid in stand te houden’, zegt Heba Morayef van Amnesty International. ‘De schokkende beelden van de afgelopen twee dagen laten zien hoe Israëlische veiligheidstroepen mannen, vrouwen en kinderen slaan en ze uit de moskee sleuren waar ze zich hadden verzameld om de nacht door te brengen in vreedzaam gebed en in bezinning.’

Actie internationale gemeenschap nodig

‘We dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om onmiddellijk actie te ondernemen om de Palestijnen te beschermen tegen gewelddadige onderdrukking. Ook moet ze de Israëlische autoriteiten ter verantwoording roepen voor hun misdrijven volgens het internationaal recht. Straffeloosheid voor deze aanvallen op biddende mensen zal alleen maar meer geweld aanwakkeren.’

Amnesty International sprak met verschillende Palestijnen over het geweld door Israëlische veiligheidstroepen. Shadi (17 jaar, niet zijn echte naam) beschreef hoe de Israëlische politie hem had geslagen toen ze hem woensdagochtend de moskee uitsleepten: ‘Twee keer probeerde ik mijn hoofd op te heffen en beide keren sloeg [de politie] me met de kolf van hun geweren op mijn hoofd […]. Ik had pijn over mijn hele lichaam.’ Shadi werd later die woensdag vrijgelaten en kreeg een uitzettingsbevel. Hij mag een ​​week lang niet de Oude Stad en Al-Aqsa betreden. ‘Buiten Atarot zag ik anderen […]. Wat ik heb meegemaakt, is niet eens te vergelijken met de afranselingen waarmee anderen werden geconfronteerd.’

Tijdens de ramadan vallen Israëlische troepen regelmatig Al-Aqsa binnen. Bij een aanslag in 2021 raakten ten minste 170 Palestijnen gewond. Daarna braken massale protesten uit. Israëlische troepen voerden woensdag en donderdag luchtaanvallen uit op de Gazastrook als reactie op raketten die op Israël waren afgevuurd.

 

Meer over dit onderwerp