Turkije: zware straffen voor journalisten
Op 6 juli 2018 zijn in zes journalisten van de Turkse krant Zaman tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Ze werden veroordeeld vanwege ‘lidmaatschap van een gewapende groepering’.
Van de elf journalisten die terechtstonden, kregen zes gevangenisstraffen tussen bijna 9 en 10,5 jaar opgelegd. Voor allen verviel de aanklacht dat ze ‘pogingen de rechtsstaat omver te werpen’ hadden ondernomen. Vijf journalisten werden vrijgesproken.
Kritische berichtgeving
‘Weer zijn journalisten op basis van anti-terrorismewetgeving veroordeeld, waarbij hun kritische artikelen als bewijs gelden. Deze absurde veroordelingen zijn een nieuwe schok voor het toch al verwoeste Turkse medialandschap en moeten onmiddellijk worden ingetrokken’, zegt Fotis Filippou van Amnesty International.
Zaman werd in 2016 gesloten omdat het dagblad werd beschuldigd van banden met de Gülen-beweging. De Turkse autoriteiten houden die beweging verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in juli 2016. De krant stond kritisch tegenover de regering-Erdoğan.
Zware straffen
İhsan Dağı, Lale Sarıibrahimoğlu, Nuriye Ural Akman, Mehmet Özdemir en Orhan Kemal Cengiz werden vrijgesproken. Ahmet Turan Alkan, Şahin Alpay en Ali Bulaç kregen 8 jaar en 9 maanden gevangenisstraf. İbrahim Karayeğen kreeg 9 jaar opgelegd en Mustafa Ünal en Mümtazer Türköne werden tot 10 jaar en zes maanden cel veroordeeld.
Het proces tegen de Zaman-journalisten, die kort na de mislukte coup werden opgepakt, begon op 18 september 2017. Vier van de elf brachten bijna 2 jaar in voorarrest door.
In Turkije zitten meer dan 120 journalisten gevangen, meer dan in enig ander land ter wereld.