Demonstratie voor gevangen journalisten in Turkije
© Amnesty International (foto: Marieke Wijntjes)

Turkije wil met draconische sociale media-wet vrije meningsuiting inperken

Het Turkse parlement heeft op 29 juli 2020 een wet aangenomen waarmee sociale media zoals Twitter, Facebook en YouTube aan banden kunnen worden gelegd.

De wet legt draconische regels op aan sociale media-bedrijven met meer dan een miljoen gebruikers per dag. Ze worden verplicht een kantoor in Turkije te hebben. Houden de bedrijven zich niet aan de regels, dan kunnen ze torenhoge boetes of een beperking van de bandbreedte met wel 90 procent krijgen waardoor een site erg traag wordt. Ook kunnen bedrijven worden vervolgd.

Brutale aanval op vrije meningsuiting

‘De wet is de nieuwste, en misschien wel de meest brutale aanval op de vrije meningsuiting in Turkije tot nu toe,’ zegt Andrew Gardner van Amnesty International. ‘Journalisten zitten al jaren achter de tralies voor hun kritische berichtgeving en gebruikers van sociale media moeten zichzelf controleren uit angst de autoriteiten te beledigen.’

Geen onafhankelijke media meer

De wet geeft de regering de bevoegdheid om online inhoud te censureren en gebruikers van sociale media te vervolgen. Dit is een duidelijke schending van het recht op vrijheid van meningsuiting en is in strijd met de internationale mensenrechtenwetgeving en -normen.

Er zijn in Turkije nagenoeg geen onafhankelijke media meer. Na de couppoging van 2016 sloot de overheid meer dan 165 mediabedrijven. Ook werden meer dan 120 journalisten gevangengezet.

Gegevens gebruikers van sociale media

De nieuwe wet bepaalt ook dat gebruikersgegevens op servers in Turkije moeten worden opgeslagen. Het risico is groot dat de autoriteiten er dan gemakkelijker toegang toe kunnen krijgen.

Meer over dit onderwerp