Turkije stuurt op grote schaal vluchtelingen terug naar Syrië
Sinds half januari zet Turkije vrijwel dagelijks illegaal zo’n honderd mannen, vrouwen en kinderen de grens met Syrië over. Deze bevindingen van Amnesty International tonen de ernstige gebreken van de deal die de EU eerder deze maand sloot met Turkije.
Vorige week verzamelden Amnesty-onderzoekers drie dagen lang getuigenverklaringen in zuidelijke provincies van Turkije die grenzen aan Syrië. Het bleek een publiek geheim dat in de provincie Hatay grootschalige uitzettingen plaatsvinden. Alle gedwongen uitzettingen naar Syrië zijn illegaal volgens Turkse, Europese en internationale wetgeving.
EU wil beginnen met terugsturen Syriërs
Dat er tóch uitzettingen plaatvinden, wijst er wederom op dat EU-leiders in hun wanhopige poging de grenzen te sluiten moedwillig de simpelste feiten hebben genegeerd: Turkije is geen veilig land voor Syriërs en wordt met de dag minder veilig. Maar EU-functionarissen spraken de hoop uit op maandag 4 april de eerste Syrische vluchtelingen vanuit Griekenland te kunnen terugsturen naar Turkije.
Het lijkt erop dat Turkije de afgelopen zeven tot negen weken duizenden vluchtelingen naar Syrië heeft uitgezet. Als de EU inderdaad Syriërs gaat terugsturen naar Turkije, is er een reëel risico dat sommigen van hen hetzelfde lot zal treffen.
Drie jonge kinderen teruggestuurd
Op 20 februari namen de Syrische broers M.Z. (30) en M.A. (20), die met 24 familieleden in één appartement in de Turkse stad Antakya woonden, hun neefje van 11 en nichtjes van 10 en 9 mee naar het park om te spelen. Politieagenten hielden hen aan, en toen ze geen registratieformulieren konden laten zien, werden ze naar het politiebureau gebracht. Een paar uur later werden de vijf met zo’n tweehonderd andere vluchtelingen in zeven bussen naar Syrië gebracht. Daar leven ze nu in deplorabele omstandigheden in het kamp Atma. Vanuit Turkije belt de moeder regelmatig met haar jonge kinderen: ‘Ze huilen de hele tijd. Als ze praten, kan ik hen niet eens verstaan.’
Fort Turkije
Uit het Amnesty-onderzoek blijkt ook dat de Turkse autoriteiten in de zuidelijke grensgebieden minder Syriërs registreren. Geen registratie betekent geen toegang tot basisvoorzieningen, zoals gezondheidszorg.
De laatste maanden heeft Turkije bovendien haar grenzen afgesloten voor iedereen behalve degenen die medische noodhulp nodig hebben. Er is zelfs geschoten op mensen die de grens wilden oversteken. Na Fort Europa lijkt er nu ook een Fort Turkije te ontstaan.
Lees het volledige Engelse bericht hier