Turkije: protesterende bouwvakkers gevangengezet
In Turkije zijn 24 bouwvakkers en vakbondsleiders gevangengezet omdat ze protesteerden tegen slechte werkomstandigheden. De autoriteiten proberen daarmee rechtmatige protesten te smoren.
De bouwvakkers en vakbondsleiders werden met honderden anderen op 15 september opgepakt nadat ze de dag ervoor hadden gedemonstreerd voor betere werkomstandigheden. De bouwvakkers werken aan een nieuwe luchthaven bij Istanbul die eind oktober moet opengaan.
Onveilige werkplek
‘De Turkse autoriteiten moeten legitieme protesten niet onderdrukken met waterkanonnen, traangas en detentie, maar moeten naar de klachten van de arbeiders luisteren en hun verzekeren dat ze op een veilige en waardige manier kunnen werken’ zegt Andrew Gardner, Amnesty’s Turkije-specialist.
De bouwvakkers klaagden over de onveilige werkomstandigheden en over het te laat ontvangen van salaris en sociale zekerheidsuitkeringen.
Veel dodelijke slachtoffers
In februari 2018 maakte de toenmalige minister van Arbeid en Sociale Zekerheid bekend dat sinds de aanleg van de luchthaven in mei 2015 begon 27 arbeiders waren omgekomen, mede door gezondheidsproblemen en verkeersongelukken bij de bouwplaats. De bouwvakkers en vakbonden zeggen dat dat aantal veel hoger ligt.
Geen bewijs voor beschuldigingen
De opgepakte demonstranten worden ervan beschuldigd ambtenaren in hun werk te hebben belemmerd en anderen te hebben bedreigd en gedwongen het werk neer te leggen. Ook zouden ze publieke eigendommen hebben beschadigd en wapens hebben meegenomen naar de protesten. Tijdens de rechtszaak is hiervoor echter geen bewijs gepresenteerd.
‘Mensen hebben recht op een veilige werkomgeving en om vreedzame protesten te organiseren’, zegt Gardner. Het misbruiken van het strafrechtssysteem en het intimideren van de bouwvakkers is niet alleen een schending van hun mensenrechten, maar het verhoogt ook de spanningen in het land.’
Achtergrond
Duizenden agenten traden op 14 september op om een einde te maken aan de demonstratie van bouwvakkers. Zo’n vijfhonderd van hen werden opgepakt, de meesten de nacht erna, tijdens een inval in de slaapzalen. Volgens de Orde van advocaten van Istanbul en de Turkse Mensenrechtenstichting werden er geen advocaten toegelaten bij de bouwvakkers. Daardoor werden hun verklaringen afgenomen zonder dat daarbij een wettelijke vertegenwoordiger aanwezig was. Dat is in strijd met de Turkse wet.
Op 18 september werden 43 bouwvakkers en leden van de bouwvakbond voor de rechter gebracht. De openbaar aanklager vroeg het hof 28 van hen vast te houden en 15 voorwaardelijk vrij te laten terwijl het onderzoek naar hen wordt voortgezet.
Op 15 september werden ’s avonds verschillende solidariteitsbijeenkomsten voor de opgepakte demonstranten georganiseerd. Meer dan dertig mensen werden tijdens deze protesten opgepakt, onder wie ten minste één verslaggever. Er zijn berichten dat de politie met buitensporig veel geweld tegen de demonstranten optrad en hen mishandelde.