Turkije na de couppoging – de cijfers
De mensenrechten in Turkije liggen zwaar onder vuur na de bloedige couppoging op 15 juli 2016. In de dagen na de couppoging is een klopjacht van ongekende omvang geopend op mensen die worden beschuldigd van banden met Fethullah Gülen, president Erdoğans aartsrivaal die in Amerika verblijft. Een overzicht van de belangrijkste cijfers.
- Volgens berichten van de Turkse overheid werden ten minste 260 mensen gedood en meer dan 2.000 verwond tijdens de mislukte coup in Istanbul en Ankara.
- Na de mislukte coup zijn meer dan 15.000 mensen vastgezet.
- Meer dan 45.000 mensen zijn uit hun functie ontheven of ontslagen, onder wie politieagenten, rechters, openbaar aanklagers en anderen.
- Er zijn 42 arrestatiebevelen uitgevaardigd voor journalisten en zes zijn er vastgezet.
- Er zijn 20 nieuwssites geblokkeerd in de dagen na de couppoging.
- 131 mediabedrijven en uitgeverijen zijn gesloten: 3 persbureaus, 16 tv-stations, 23 radiostations, 45 kranten, 15 tijdschriften en 29 uitgeverijen.
- Er zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 89 journalisten. Meer dan veertig van hen zijn inmiddels opgepakt.
- Meer dan 1.000 privéscholen en educatieve instellingen zijn gesloten. 138.000 schoolkinderen moeten worden overgeplaatst naar staatsscholen
- 48 uur lang zou de politie in Ankara en Istanbul gevangenen in pijnlijke houdingen hebben laten zitten of staan. Daarnaast kregen gevangenen geen water, voedsel of medische zorg, werden ze uitgescholden, beledigd of bedreigd. Gevangenen zijn zwaar mishandeld en gemarteld en sommige zijn verkracht.
- 3 maanden duurt de noodtoestand die op 20 juli werd afgekondigd in elk geval. De noodtoestand geeft de premier en zijn kabinet de macht om per decreet te regeren en het parlement te omzeilen.
- 30 dagen kan een voorrarrest nu duren, sinds het op 23 juli werd verlengd van 4 naar 30 dagen.
- Artikel 15 van de Turkse Grondwet schrijft voor dat de autoriteiten het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens niet kunnen opschorten. Zelfs tijdens een noodtoestand kunnen alleen bepaalde rechten worden opgeschort.
- 0 onafhankelijke mensenrechtenwaarnemers zijn toegelaten tot detentiefaciliteiten in Turkije nadat het Nationale Mensenrechteninstituut werd opgeheven in april 2016.