Arrestaties bij demonstraties in Turkije
© AFP/Getty Images

Turkije: mensenrechtenverdedigers leven in constante angst

De Turkse regering creëert opzettelijk een klimaat van voortdurende angst om het maatschappelijk middenveld en verdedigers van de mensenrechten het zwijgen op te leggen. Dat staat in het vandaag verschenen Amnesty-rapport ‘Weathering the storm: Defending human rights in Turkey’s climate of fear’.

Er zijn maar weinig delen van het eens zo krachtige en onafhankelijke maatschappelijk middenveld die niet geraakt zijn door de staat van beleg die nog steeds in Turkije geldt. De onderdrukking heeft geresulteerd in massa-arrestaties en -ontslagen, de uitholling van het rechtssysteem en het monddood maken van mensenrechtenverdedigers door bedreiging, intimidatie en gevangenschap.

‘Onder de dekmantel van de noodtoestand hebben de Turkse autoriteiten opzettelijk en systematisch het maatschappelijk middenveld ontmanteld, mensenrechtenactivisten gevangengezet en organisaties gesloten’, zegt Gauri van Gulik, Amnesty’s directeur Europa.

Vast na valse aanklachten

In februari 2018 werden de journalisten Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan en Mehmet Altan tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld zonder de mogelijkheid om nog vrij te komen. De drie zouden met hun journalistieke werk ‘geprobeerd hebben de rechtsstaat omver te werpen’. Eenzelfde straf hangt de mensenrechtenadvocaat Orhan Kemal Cengiz boven het hoofd, omdat hij op sociale media kritische commentaren had gezet. Waarschijnlijk valt op 11 mei een beslissing in zijn zaak.

Ngo’s gesloten

Meer dan 1.300 maatschappelijke organisaties zijn onder de staat van beleg permanent gesloten vanwege niet gespecificeerde banden met ‘terroristische’ organisaties. Hieronder zitten ook ngo’s die de belangen behartigden van slachtoffers van seksueel en gender-gerelateerd geweld, ontheemden en kinderen. Organisaties die opkomen voor seksuele minderheden zijn gedwongen ondergronds te gaan. Een activist vertelde Amnesty: ‘Momenteel leven LHBTI-mensen in Turkije met meer angst dan ooit tevoren. Met de onderdrukking van de vrije meningsuiting ervaren LHBTI’s een drastisch ingekrompen ruimte om zichzelf te zijn.’

 

Turkije sinds de noodtoestand op 20 juli 2016 inging

• 107.000+ ambtenaren ontslagen
• 100.000+ mensen strafrechtelijk onderzocht
• 180+ mediakanalen gesloten
• 265+ academici vervolgd
• 50.000+ mensen gevangen in afwachting van hun proces
• 120+ journalisten en mediawerkers vastgezet
• 1.300+ organisaties gesloten

 

Meer over dit onderwerp