Turkije: Beslissing om Amnesty-voorzitter gevangen te houden onbegrijpelijk
Op donderdag 23 november 2017 besloot het Hof in de Turkse stad Istanbul dat Amnesty-voorzitter Taner Kılıç in de gevangenis blijft. Hij wordt beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.
Een bewijs hiervoor zou een App zijn die hij op zijn telefoon zou hebben gedownload. De aanklager beweert dat deze Bylock-App door de Gülen-beweging wordt gebruikt. De regering Erdoğan beschouwt geestelijk leider Gülen als de kwade genius achter de couppoging van juli 2016. Uit twee onafhankelijke forensische analyses van de telefoon van Kiliç, waartoe Amnesty opdracht heeft gegeven, blijkt echter dat ByLock nooit op zijn telefoon is geïnstalleerd. Desondanks blijft Kılıç vastzitten.
Gemiste kans om aan onrecht einde te maken
‘Vandaag presenteerden de advocaten van Kılıç en een onafhankelijke expert bewijs dat die niets heel liet van de argumenten van de aanklager. Alle bewijzen laten zien dat Taner Kılıç onschuldig is, maar hij werd desondanks naar zijn overvolle cel, waar hij al vijf maanden verblijft, teruggestuurd’, aldus Amnesty’s Europa-specialist John Dalhuisen. Kılıç vertelde de rechtbank dat hij de acht persoons-cel met 23 anderen deelt. ‘Het besluit van de rechtbank gaat voorbij aan dit bewijs. Zo is weer een kans gemist om aan dit grote onrecht een einde te maken’, aldus Dahlhuisen. De volgende zitting staat gepland voor 31 januari 2018.
Taner Kılıç werd op 6 juni 2017 gearresteerd en zit sindsdien in de gevangenis. Tien andere activisten, onder wie İdil Eser, de directeur van Amnesty Turkije, werden een maand later opgepakt. Zij mogen inmiddels hun rechtszaak buiten de gevangenis afwachten. Het reisverbod van drie van hen – Özlem Dalkıran, Nejat Taştan en Veli Acu – is opgeheven.