Tunesische president kondigt hervatting executies aan
De president van Tunesië, Kais Saied, heeft voor de Nationale Veiligheidsraad aangekondigd dat hij de voltrekking van de doodstraf wil hervatten. ‘Moord verdient de doodstraf’, liet hij weten, kort na de moord op een meisje in Ain Zaghouan.
Tunesië heeft al bijna 30 jaar geen doodvonnis meer voltrokken. ‘De aankondiging van de president om de doodstraf opnieuw uit te voeren, is schokkend en staat in schril contrast met de decennialange praktijk om executies niet uit te voeren,’ zegt Amna Guellali van Amnesty International. ‘Het hervatten van de uitvoering van de doodstraf is een slag voor de vooruitgang die het land boekte op het gebied van de mensenrechten.’
Amnesty’s oproep
Amnesty International roept de Tunesische president op zijn aankondiging onmiddellijk in te trekken. Ook wordt er bij de regering op aangedrongen om onmiddellijk een officieel moratorium op executies in te stellen met als doel de doodstraf af te schaffen.
Doodstraf niet afschrikwekkend
‘Moord is zonder twijfel een weerzinwekkend misdrijf en daders moeten berecht worden. Maar welk afschuwelijk misdrijf ook is gepleegd, dat mag geen excuus zijn om een mens te doden,’ zegt Guellali.
Er is geen geloofwaardig bewijs dat aantoont dat de doodstraf een groter afschrikwekkend effect heeft dan gevangenisstraf. Landen die de doodstraf toepassen beweren vaak dat die straf mensen ervan weerhoudt ernstige misdrijven te plegen. Onderzoeken spreken dit echter tegen.
Achtergrond
Amnesty is tegen de doodstraf, altijd, overal en voor iedereen. De doodstraf is een schending van het recht op leven zoals dat is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Tunesië heeft sinds 2012 bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor een resolutie gestemd voor een moratorium op het gebruik van de doodstraf.
Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.
Lees Amnesty’s doodstrafrapport 2019.