Top Noord-Korea-VS: dramatische mensenrechtensituatie mag niet genegeerd worden
Tijdens de historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni mogen de mensenrechten niet onbesproken blijven.
‘In Noord-Korea worden de mensenrechten van miljoenen mensen geschonden. Daarnaast zitten zo’n 120.000 mensen in de gevangenis waar ze het risico lopen op marteling, dwangarbeid en executie. Het zou uiterst teleurstellend zijn als aan de catastrofale mensenrechtensituatie in Noord-Korea voorbij wordt gegaan’, zegt Arnold Fang, Amnesty’s onderzoeker in Oost-Azië.
Gevangenenkampen
Naar schatting zitten tussen de 80.000 en 120.000 mensen in kampen voor politieke gevangenen. Daar lopen ze het risico slachtoffer te worden van marteling en dwangarbeid. Ook worden er gevangenen geëxecuteerd. Er vinden mensenrechtenschendingen plaats die tot misdaden tegen de mensheid gerekend kunnen worden. Veel gevangenen zijn niet beschuldigd van een internationaal erkend misdrijf, maar zitten vast omdat ze in contact stonden met mensen van wie wordt verondersteld dat ze de staat bedreigen.
Internationale waarnemers zouden direct toegelaten moeten worden tot de gevangenenkampen en er zouden stappen genomen moeten worden om mensen vrij te laten die geen strafbaar feit hebben gepleegd.
Vrije meningsuiting
Noord-Koreanen zijn afgesloten van de buitenwereld. De toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren is ernstig beperkt. Hoewel nu 3 miljoen Noord-Koreanen een mobiele telefoon hebben, hebben ze vooral toegang tot het binnenlandse netwerk, omdat internationale diensten zijn geblokkeerd. Mensen worden in de gaten gehouden, lastiggevallen en zelfs gevangengezet als ze proberen in contact te komen met familie en vrienden die in het buitenland wonen.
Gescheiden families
Naar schatting 1 miljoen Koreanen leven gescheiden van elkaar of werden gedwongen elders te gaan wonen als gevolg van oorlog en ontvoering. In Zuid-Korea, Japan en andere landen wonen naar schatting 30.000 Noord-Koreanen.
De Noord-Koreaanse autoriteiten moeten de onrechtvaardige beperkingen op internationale communicatie opheffen, ook die tussen Noord- en Zuid-Koreanen. De regering moet ook met andere staten samenwerken bij het onderzoek naar vermeende ontvoeringen.
Humanitaire hulp
Volgens het Wereld Voedsel Programma zijn 10,3 miljoen mensen in Noord-Korea ondervoed, dat is naar schatting 40 procent van de bevolking. Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen en jonge moeders hebben het zwaar. Veel mensen lijden aan chronische ondervoeding. Noord-Korea zou internationale hulp moeten accepteren en hulpverleners moeten toelaten.
Arbeiders in het buitenland
Noord-Korea stuurt nog steeds arbeiders naar het buitenland om daar geld te verdienen, voornamelijk voor de regering. De Noord-Koreaanse autoriteiten houden streng toezicht op de communicatie van de arbeiders en op hun bewegingsvrijheid. Ze worden niet geïnformeerd over arbeidsrechten in het gastland, waar ze worden uitgebuit tijdens zeer lange werkdagen.