Togo: land in greep van toenemend geweld in aanloop verkiezingen
In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 20 december neemt het geweld in Togo toe. Sinds begin december vielen zeker vier doden tijdens protesten waarbij demonstranten en veiligheidstroepen slaags raakten.
‘Zelfs nadat een kind werd gedood blijven de autoriteiten van Togo olie op het vuur gooien door gewapende militairen op de protesten af te sturen, waardoor de situatie alleen maar meer gespannen wordt’, zegt Evelyne Petrus Barry van Amnesty International. ‘We roepen de autoriteiten op het recht op vreedzaam protest te respecteren en alle nodige maatregelen te nemen om levens te sparen. Ook moet er een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek komen naar de dood van demonstranten. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten worden berecht.’
Kind doodgeschoten
Specialisten van Amnesty onderzochten de authenticiteit van video-opnamen van een demonstratie op 8 december. Daaruit blijkt onder meer dat een 12-jarige jongen werd doodgeschoten in Togblékopé, een wijk niet ver van de hoofdstad Lomé. Ook is op een video te zien hoe een lid van de veiligheidstroepen vanuit een pick-up met een geweer op een groep demonstranten schiet.
Verdere onderdrukking vrije meningsuiting
Begin december verwierpen veertien oppositiepartijen de verkiezingsdatum van 20 december en riepen op tot hervormingen om tot eerlijke en transparante verkiezingen te komen. De protesten die de partijen wilden organiseren werden door de minister van Territoriaal Bestuur verboden. Ze zouden een ‘erg hoog risico op verstoring van de openbare orde’ vormen.
Vage wet op cyberveiligheid
Op 7 december nam het parlement van Togo een wet op cyberveiligheid aan die de vrijheid van meningsuiting verder inperkt. Zo kan voor de publicatie van valse informatie tot drie jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Ook de productie en het verspreiden of delen van gegevens die de ‘orde en openbare veiligheid’ ondermijnen of een ‘inbreuk op de menselijke waardigheid’ zijn, zijn strafbaar.
In de wet zijn terrorisme en laster vaag geformuleerd, waardoor deze kan worden misbruikt tegen klokkenluiders en anderen die mensenrechtenschendingen aan de kaak stellen. Ook voorziet de wet in extra bevoegdheden voor de politie, met name op het gebied van surveillance van communicatie en IT-apparatuur zonder rechterlijke controle.
‘De autoriteiten moeten de wet verwerpen of ingrijpend aanpassen om te garanderen dat deze in lijn is met internationaal recht’, zegt Evelyne Petrus Barry.