Tien mensenrechtensuccessen in 2015
We weten dat het pas april is, maar we moesten deze tien successen alvast met je delen.
Gastblog van Kristin Hulaas Sunde, Global Content Producer bij Amnesty in Londen
1. Meer dan een miljoen mensen voerden actie voor #FreeRaif
Raif Badawi werd vorig jaar veroordeeld tot tien jaar celstraf en duizend stokslagen voor zijn kritische blogs. Toen hij in januari van dit jaar de eerste vijftig stokslagen kreeg, werd er wereldwijd actiegevoerd. Sindsdien heeft Raif om onbekende redenen geen stokslagen meer gekregen, maar zolang hij vastzit kan hij elk moment weer stokslagen krijgen. ‘Voor alle mensen die actie blijven voeren voor Raif: jullie protest maakt een verschil,’ zegt zijn vrouw Ensaf Haidar. ‘Blijf alsjeblieft doorgaan met actievoeren totdat Raif vrij is.’
> Teken de petitie
2. Shell betaalde 70 miljoen euro voor olievervuiling in Nigeria
Na jarenlang actievoeren is er eindelijk gerechtigheid voor 15.600 boeren en vissers in Bodo, een gemeenschap in de Nigerdelta. In januari meldde Shell dat ze een schadevergoeding van 70 miljoen euro gaat betalen aan de gemeenschap. De bewoners van het Bodo-gebied werden in 2008 en 2009 door twee grote olielekkages getroffen. De juridische strijd over de schoonmaak van de zwaar vervuilde moerassen en rivieren in Nigeria gaat door.
3. Guadalupe, veroordeeld tot celstraf vanwege een miskraam, werd vrijgelaten
Dankzij het harde werk van zeer toegewijde activisten in El Salvador werd Carmen Guadelupe Vasquez vrijgesproken in februari. Toen ze op 18-jarige leeftijd een miskraam kreeg, werd ze valselijk beschuldigd van abortus. Abortus is in alle gevallen strafbaar in El Salvador. Ze werd daarom in 2007 veroordeeld tot dertig jaar celstraf. In januari van dit jaar werd ze vrijgesproken. Amnesty blijft actievoeren tegen het strafbaar stellen van abortus in El Salvador en andere landen.
4. De laatste aanklachten tegen Claudia Medina werden ingetrokken
In februari werd Claudia Medina vrijgesproken. Tweeënhalf jaar geleden werd de 43-jarige Mexicaanse huisvrouw door mariniers uit haar huis gehaald en gemarteld. Ze werd gedwongen een verklaring te tekenen die ze niet mocht lezen. Enkele dagen later trok ze deze verklaring voor de rechtbank in. Daarop kwam Claudia op borgtocht vrij, maar de aanklachten tegen haar bleven staan. We blijven actievoeren zodat de mariniers die haar hebben gemarteld, worden berecht.
5. Meer dan 3 miljoen keer actiegevoerd tijdens de wereldwijde Schrijfmarathon
Tijdens onze jaarlijkse Schrijfmarathon in december hebben mensen wereldwijd meer dan 3 miljoen brieven, e-mails, sms’jes, faxen en tweets verstuurd om mensen te steunen wier rechten waren geschonden.
6. Marteling werd strafbaar in Togo
Dankzij de inzet van leden van Amnesty Togo en andere partnerorganisaties is marteling nu strafbaar in Togo. Deze coalitie heeft slachtoffers van marteling samengebracht om gerechtigheid te eisen.
7. Dr Tun Aung uit Myanmar werd vrijgelaten
Dr Tun Aung, vreedzaam activist en islamitisch gemeenschapsleider, werd in januari vrijgelaten. In 2012 werd hij tot zeventien jaar cel veroordeeld nadat hij een menigte probeerde te kalmeren. Amnesty-activisten hebben twee jaar lang druk uitgeoefend op de Myanmarese autoriteiten, onder andere tijdens de Schrijfmarathon in 2013. De Mensenrechtencommissie van Myanmar gaf aan dat alle brieven ervoor zorgden dat de zaak van Dr. Tun Aung werd heroverwogen.
8. Drie demonstranten uit Equatoriaal Guinea zijn vrijgelaten
Slechts een dag nadat Amnesty had opgeroepen om drie demonstranten uit Equatoriaal Guinea vrij te laten, had onze actie effect. Celestino Okenve, Antonio Nguema en Miguel Mbomio kwamen vrij. Ze werden gearresteerd vanwege hun protest tegen de komst van het Afrikaans Kampioenschap Voetbal naar Equatoriaal Guinea. Het drietal werd twee weken zonder aanklacht vastgehouden. Hun advocaat mocht niet aanwezig zijn bij de ondervragingen.
9. Liu Ping kreeg bezoek in de gevangenis in China
Tijdens onze Schrijfmarathon in 2014 voerden mensen wereldwijd actie voor Liu Ping, een activist die vastzit voor haar strijd tegen corruptie in China. Voor de actie kreeg haar dochter, Liao Minyue, geen toestemming om Liu Ping te bezoeken. In december 2014 en februari 2015 mocht dat opeens wel. Dit is een positieve ontwikkeling en het kan zijn dat de internationale aandacht voor de zaak van Liu Ping daaraan heeft bijgedragen. Liao Minyue: ‘Ik ben erg geraakt door de actie voor mijn moeder. Ik wil iedereen bedanken die voor haar heeft actiegevoerd.’ Amnesty blijft actievoeren voor de vrijlating van Liu Ping.
10. Fiji heeft de doodstraf afgeschaft
Op 13 februari schafte Fiji de doodstraf af. Hiermee is Fiji het 99ste land dat een einde maakt aan deze wrede en inhumane straf. Dit betekent dat de helft van alle staten inmiddels de doodstraf heeft afgeschaft. Amnesty blijft actievoeren zodat meer landen dit voorbeeld volgen.