In Thailand is Pegasus-spyware aangetroffen op de telefoons van dertig activisten die betrokken waren bij protesten
© Amnesty International

Thailand: Pegasus-spyware gevonden op telefoons van dissidenten

In Thailand is Pegasus-spyware aangetroffen op de telefoons van dertig activisten die betrokken waren bij protesten. Dat blijkt uit onderzoek van Amnesty International en twee andere organisaties. Het is de eerste keer dat deze spyware in het land werd ontdekt.

De Thaise maatschappelijke organisatie iLaw, Digital Reach en Amnesty’s Citizen Lab brachten samen het rapport Parasite that Smiles: Pegasus Spyware Targeting Dissidents in Thailand uit. Daaruit blijkt dat dertig telefoons met de schadelijke software zijn geïnfecteerd tussen 2020 en 2021. De telefoons waren van vooraanstaande mensen die massale protesten voor democratie leidden. Ze riepen samen met mensenrechtenverdedigers en academici op tot ingrijpende politieke en economische hervormingen.

Deze bevindingen volgen na alarmerende meldingen die Apple aan veel Thaise activisten stuurde dat ze in november 2021 het doelwit waren van de spyware. Amnesty’s Security Lab bevestigde onafhankelijk vijf van de gevallen door middel van forensische analyse.

In steeds meer landen surveillance

‘We kunnen Thailand nu officieel toevoegen aan de steeds langer wordende lijst van landen waar mensen die vreedzaam om verandering vragen, een mening uiten of het overheidsbeleid bespreken, doelwit worden van agressieve surveillance’, zegt Etienne Maynier van Amnesty International. ‘Dit eist een zware tol van hun vrijheid van meningsuiting, privacy en gevoel van veiligheid. Mogelijk is de schaal van deze surveillance groter en schadelijker dan nu bekend is.’

Volgens het rapport is Pegasus-spyware gevonden op de telefoons van onder anderen Arnon Nampa, Benja Apan en Panusaya Sithijirawattanakul, ook bekend als Rung. Ze worden door de autoriteiten keer op keer onterecht aangeklaagd voor het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vergadering en vrijheid van meningsuiting.

De autoriteiten leggen geen contact met deze demonstranten, academici en mensenrechtenverdedigers, maar gebruiken surveillance om hen lastig te vallen, te intimideren en aan te vallen. Daarmee proberen ze hen te breken en een boodschap aan de samenleving te geven. Deze nieuwe onthullingen zijn een schokkend voorbeeld van hoe autoriteiten zich kunnen verlagen om vreedzame kritiek te smoren.

Moratorium nodig

NSO Group, het bedrijf achter Pegasus, beweert dat het alleen producten verkoopt aan inlichtingendiensten van overheden en instanties voor wetshandhaving. Staten hebben volgens internationaal recht bindende verplichtingen om de mensenrechten niet alleen te respecteren, maar ook te beschermen tegen misbruik door derden, waaronder particuliere bedrijven.

Amnesty International blijft aandringen op een wereldwijd moratorium op de verkoop, overdracht en het gebruik van spyware totdat wettelijke waarborgen op het gebied van mensenrechten van kracht zijn die het gebruik ervan regelen.

Amnesty’s oproep

De Thaise autoriteiten moeten snel een onafhankelijk onderzoek starten naar het gebruik van Pegasus-spyware en de nodige maatregelen nemen om een ​​veilige omgeving te creëren voor maatschappelijke betrokkenheid. Dit betekent dat er wijzigingen moeten komen in wetgeving die staatstoezicht mogelijk maakt, waaronder de Computer Crimes Act, de Cybersecurity Act en de National Intelligence Act. Deze wetten moeten in overeenstemming gebracht worden met internationale mensenrechtenwetgeving. Ook moeten er waarborgen komen ter bescherming van het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering.

Achtergrond

Het nieuwe rapport verscheen één jaar na de onthullingen van het Pegasus-project. Daarin werd onthuld hoe regeringen over de hele wereld de invasieve Pegasus-spyware van de NSO Group gebruikten om mensenrechtenactivisten, politieke leiders, journalisten en advocaten onder onwettig toezicht te houden. Het ontbreken van een wereldwijd moratorium op de verkoop van spyware stelt de surveillance-industrie in staat ongecontroleerd door te gaan.

Na herhaalde oproepen om de surveillance-industrie te reguleren, zijn er enkele stappen in de goede richting gezet, maar overheden hebben nog niet voldoende actie ondernomen.

Het Pegasus-project was een samenwerking van journalisten van zeventien mediaorganisaties in tien landen, gecoördineerd door Forbidden Stories. Het Security Lab van Amnesty International gebruikte geavanceerde digitale forensische tests en onderzoeksmethodologieën om bewijs van het infecteren van tientallen telefoons over de hele wereld te bevestigen.

In het afgelopen jaar ontdekte het Security Lab nieuwe gevallen met Pegasus-spyware in de Westelijke Sahara en Polen. Daarnaast heeft het Security Lab onafhankelijk talloze aanvullende gevallen bevestigd waarin Pegasus nog steeds werd gebruikt om onwettig mensen aan te vallen, onder meer in El Salvador, Israël en de Bezette Palestijnse Gebieden, Polen en Spanje.

Meer over dit onderwerp