Jongerenactivist Anna uit Thailand
© Amnesty International Thailand

Thailand: autoriteiten moeten einde maken aan lastercampagnes

In Thailand vinden cyberaanvallen tegen mensenrechtenactivisten plaats. Uit interne documenten van de overheid blijkt dat ook Amnesty International doelwit is van een gecoördineerde, door de staat gesponsorde campagne tegen activisten en organisaties.  

Tijdens een recent parlementsdebat kwamen de documenten aan het licht. Er staat in beschreven hoe de Thaise politie en legereenheden samenwerken in een “Cyber Team” dat opzettelijk de reputaties en het legale werk van burgerorganisaties en politieke oppositieleden ondermijnt.  

Het team zet daarbij ook phishing-aanvallen in een pogingen om toegang te krijgen tot social media-accounts De voormalige directeur van Amnesty International Thailand was een van de doelwitten.  

“Deze cyberaanvallen zijn een buitensporige aanval op het maatschappelijk middenveld in Thailand”, zegt Chanatip Tatiyakaroonwong van Amnesty International. “De Thaise autoriteiten moeten onmiddellijk een einde maken aan deze lastercampagne tegen mensenrechtenverdedigers en activisten.” 

“De Thaise regering moet maatregelen nemen om de volledige details te onthullen over de betrokkenheid van leden van de overheid en degenen die verantwoordelijk zijn ter verantwoording roepen – of dit ambtenaren, leden van de veiligheidsdienst of privé-personen zijn.” 

Amnesty International als ‘doelwit van hoge waarde’ 

Tijdens een debat in het parlement op 25 maart 2025 openbaarde oppositielid Chayaphon Satondee gelekte interne documenten van een Cyber Team dat werd gerund door de politie en het leger. Volgens deze documenten was Amnesty International ‘een doelwit van hoge waarde’. Ook werden andere ngo’s en activisten genoemd, zoals de Thai Laywers for Human Rights and Law en de mensenrechtenverdediger Anna Annanon. 

Het Cyber Team verspreidde schadelijke en belastende informatie online. Zo werden ambtenaren opgedragen te reageren op social media posts van Amnesty International over het buitensporige geweld dat de politie inzette tegen Thaise demonstranten, door te zeggen dat deze demonstranten gewelddadig waren.  

Volgens de documenten richtte het Cyber Team zich tijdens de verkiezingen van 2023 op de social media-accounts van prominente activisten en oppositieleden, onder wie Piyanut Kotsan, de toenmalige directeur van Amnesty International Thailand. Door zogenaamde ‘brute-force attacks’ werd gepoogd toegang te krijgen tot systemen, netwerken of encrypted data. Zeker tot oktober 2024 werden de social media-accounts van Amnesty International actief in de gaten gehouden door het Cyber Team. Uit de gelekte documenten blijkt dat ambtenaren de opdracht kregen om agresief te reageren op berichten op social media die als bedreiging voor de nationale veiligheid gezien konden worden, vooral de acties van Amnesty Thailand over het intrekken van aanklachten tegen vreedzame demonstranten, en mensenrechtenschendingen zoals het onwettig doden van moslim Malay-demonstranten in Tak Bai in de provincie Narathiwat. 

Ontkenning

Tijdens het debat ontkende de Thaise regering iets te maken te hebben met een campagne van digitale aanvallen. De nieuwe onthullingen komen echter overeen met de conclusies van Amnesty International, over het chronische probleem van deze autoritaire digitale praktijken in Thailand.  

Uit eerder onderzoek van Amnesty International uit mei 2024 bleek hoe de Thaise autoriteiten gebruik maken van digitale surveillance en online intimidatie, zoals lastercampagnes om vrouwen en lhbtqia+-activisten lastig te vallen. In november 2024 riep het VN Comité tegen Marteling op onderzoek te doen naar deze praktijken.  

Achtergrond

Als lid van het International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) is Thailand verplicht om de rechten van individuen te beschermen, zoals het recht op vrije meningsuiting, en om hen te beschermen tegen willekeurige en onwettige schending van de privacy. Daarnaast moet Thailand schendingen hiervan aanpakken. 

Meer over dit onderwerp