Syrische wijk omsingeld: oorlogsmisdaden, honger en sterfte
Sinds de Syrische regeringstroepen Yarmouk, een buitenwijk van de hoofdstad Damascus, in juli 2013 hermetisch afsloten van de buitenwereld, zijn er tweehonderd burgers gedood. 128 van hen stierven van de honger. Een nieuw Amnesty-rapport toont aan dat er in de belegerde wijk oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan.
Het Amnesty-rapport, Squeezing the life out of Yarmouk: War crimes against besieged civilians, beschrijft hoe regeringstroepen in Yarmouk luchtaanvallen en bombardementen uitvoeren op burgerdoelen, zoals scholen, ziekenhuizen en moskeeën. Ook laten ze geen voedsel en medicijnen de wijk in. Burgers sterven er van de honger en door het gebrek aan medische hulp, en kunnen het gebied niet meer verlaten.
Hongersterfte
Ten minste 60 procent van de mensen die in Yarmouk wonen, zijn ernstig ondervoed. Bewoners vertelden Amnesty dat ze maandenlang geen fruit of groente hebben gegeten. Een kilo rijst kost soms meer dan 70 euro.
Overal in Yarmouk zijn afschuwelijke verhalen te horen van mensen die uit wanhoop honden en katten eten en van burgers die door sluipschutters worden beschoten terwijl ze op zoek zijn naar eten. Sinds april 2013 is er geen elektriciteit meer in de wijk.
In januari en februari van dit jaar mochten de Verenigde Naties mondjesmaat voedselhulp leveren in Yarmouk. Volgens hulpverleners is de hoeveelheid hulp die ze onder deze omstandigheden kunnen leveren echter zwaar ontoereikend. Doordat bombardementen in het gebied zijn hervat, is het kamp de afgelopen dagen weer afgesloten van noodhulp.
Onvoldoende medische hulp
Ziekenhuizen hebben de meest fundamentele medische middelen niet meer. De meeste zijn gedwongen gesloten. Bewoners vertelden Amnesty over een aantal gevallen waarbij gewapende oppositiegroepen medische voorraden plunderden en de ambulances stalen.
Ook werden verschillende medische hulpverleners lastiggevallen. Ten minste twaalf van hen zijn tijdens de belegering gearresteerd en zes zijn er verdwenen nadat ze waren opgepakt door Syrische regeringstroepen. Ten minste één arts is overleden nadat hij in detentie was gemarteld.
Amnesty’s oproep
- De Syrische regering moet onmiddellijk een einde maken aan de belegering van Yarmouk en moet alle hulporganisaties toegang verlenen tot bevolkte gebieden.
- Ten minste 150 mensen uit Yarmouk zijn sinds april 2011 gearresteerd, meer dan tachtig van hen zaten eind februari 2014 nog steeds vast. Amnesty roept alle partijen op iedereen vrij te laten die uitsluitend wordt vastgehouden vanwege zijn of haar politieke mening of identiteit.
- Amnesty roept op alle daders van oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid te berechten en de situatie in Syrië door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof.
Een resolutie van de VN-Veiligheidsraad is vorige maand aangenomen waarin de strijdende partijen worden opgeroepen om alle belegeringen van bevolkte gebieden op te heffen, hulporganisaties ongehinderd toegang te verlenen en te stoppen met het schenden van mensenrechten en het internationaal recht.