Syrië: burgers Idlib aangevallen met cluster- en vatbommen
De Syrische regering heeft, gesteund door Rusland, de onwettige aanvallen op burgers in Idlib geïntensifieerd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van internationaal verboden clusterbommen en ongeleide vaatbommen. De aanvallen zijn de opmaat voor een grootscheeps militair offensief.
Er is melding gemaakt van zeker dertien aanvallen tussen 7 en 10 september in het zuidelijk deel van Idlib. Bij de bombardementen op de dorpen Al-Tah, Jerjanaz, Al-Habeet, Hass, Abadeen en de buitenwijken van Khan Sheikhoun zijn 14 burgers gedood en raakten 35 mensen gewond.
Humanitaire crisis
Nu Syrië op het punt staat een grondoffensief op Idlib te lanceren, moet de internationale gemeenschap snel handelen om te verzekeren dat burgers in Idlib beschermd worden. Een verdere escalatie zal de humanitaire crisis alleen maar verergeren. De aanvallen begonnen op 7 september, op het moment dat Rusland, Iran en Turkije hun overleg over Syrië in de Iraanse hoofdstad Teheran afrondden.
Duidelijke bewijzen
Elf inwoners van Idlib vertelden Amnesty-medewerkers dat de Syrische regering gedurende enkele dagen vaatbommen en raketten met clustermunitie had afgevuurd op bewoond gebied. Daarbij werden scholen en huizen vernietigd. Amnesty’s wapenspecialist heeft de beelden bestudeerd van overblijfselen van de clustermunitie die op 10 september op Al-Tah en Jerjanaz is terechtgekomen. Op de beelden zijn duidelijk de scherven te zien van rakketten van Russische makelij – de 220mm 9M27K – die 9N235-clustermunitie bevatten. Op andere foto’s is een niet ontplofte 9N235-clusterbom te zien die veel slachtoffers had kunnen maken.
Schokkende getuigenissen
Tien reddingswerkers kwamen onder vuur te liggen tijden eens waarschijnlijk Russische aanval op Khan Sheikhoun op 8 september. ‘Ik rende naar buiten om het team te waarschuwen dat er een vliegtuig aankwam. Ik kon mijn zin niet eens afmaken toen ik een explosie in de lucht hoorde en de bommen naar beneden vielen’, vertelde een van hen. ‘Ik viel meteen op de grond en hoorde kleinere explosies… Ik werd naar het ziekenhuis gebracht waar scherven uit mijn beide bovenbenen werden gehaald.’
Bij aanvallen met clustermunitie op onder meer Jerjanaz, Al-Tah en Hish op 10 september waren volgens getuigen zeker vier raketaanvallen op woonwijken gericht. ‘Ik ging eerst naar de scholen die door de aanval werden geraakt. Ik zag twee meisjes die door scherven levensgevaarlijk gewond waren geraakt. Zij waren buiten tijdens de aanval, maar de rest van de leerlingen zat binnen. Het speelplein was bezaaid met niet ontplofte bommen. Daarna ging ik naar de woonwijk waar ik verschillende mensen op straat zag liggen die op medische behandeling wachtten’, vertelde een getuige.
Internationale actie snel nodig
- Amnesty International roept de internationale gemeenschap op om haar invloed te gebruiken om onmiddellijk een halt toe te roepen aan de onwettige aanvallen en om meer burgerdoden te voorkomen.
- Ook wordt Turkije opgeroepen zijn grenzen te openen voor burgers die Idlib zijn ontvlucht.
- De internationale gemeenschap moet Turkije helpen bij de opvang van de vluchtelingen.
- Daarnaast moet Rusland garanderen dat de Syrische regering niet meedoet aan vergeldingsacties, zoals het willekeurig opsluiten van mensen of de gedwongen verdwijning van mannen en jongens, het opsluiten van evacués in kampen en het tegenhouden van humanitaire VN-vertegenwoordigers.
Achtergrond
Er leven zeker 2,5 miljoen mensen in Idlib, onder wie 700 duizend intern ontheemden. Meer dan een half miljoen mensen is al vertrokken. Volgens de VN is er voor meer dan 2 miljoen mensen in Idlib een ernstig gebrek aan eten, water en medische zorg. Veel van de vluchtelingen zitten in overvolle kampen bij de Turkse grens, zonder toegang tot schoon water en elektriciteit. De meesten zijn afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven.