Sudan: persvrijheid onverminderd onder druk
In Sudan is het droevig gesteld met de persvrijheid. Dit jaar zijn minstens 15 journalisten gearresteerd. Tientallen malen werden complete oplages van kranten in beslag genomen. Talkshows op tv werden geschrapt.
Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat de Sudanese overheid onverminderd pogingen in het werk stelt om onafhankelijke media het zwijgen op te leggen. Tussen januari en oktober 2018 werden minstens 15 journalisten gearresteerd en gevangengezet. Bovendien werd minstens 27 keer de complete oplages van kranten in beslag genomen.
Publicatieverbod
In september en oktober werd Ashraf Abdel Aziz, hoofdredacteur van de krant Al Jareeda, tot drie keer toe gedagvaard en ondervraagd. In maart werd hij veroordeeld tot een maand gevangenisstraf of een boete van 35 duizend Sudanese pond (ongeveer 840 euro).
Een andere journalist, Salma Altigani, die vanuit het Verenigd Koninkrijk werkt, vertelde aan Amnesty: ‘De NISS [de Sudanese geheime dienst] heeft me verboden om voor de kranten Akhbar Al Watan en Albaath Alsudani te schrijven. Twee maanden geleden schreef ik voor een krant uit een van de Golfstaten een artikel over de genocide in de Jebel Marra in Darfur. De Sudanese ambassadeur eiste van de krant dat ze mijn artikelen niet langer zouden publiceren, waarop ze mij zeiden dat ik niet langer voor hen kon werken.’
Drukkerijbezoek
Amnesty constateerde in 2018 ook toenemende censuur vóór het ter perse gaan. Agenten van de geheime dienst bellen iedere dag de redacteuren van kranten om te bespreken welke artikelen die van plan zijn te publiceren; ze worden daarbij gevraagd om hun verhalen aan te passen.
Agenten van de geheime dienst gaan ook regelmatig bij drukkerijen langs om de inhoud van de krant van die dag te controleren. Ze bevelen redacteuren om bepaalde artikelen niet op te nemen, of nemen de complete oplage in beslag. Tussen mei en oktober werd de complete oplage van Al Jareeda 13 keer in beslag genomen.
Talkshow
Ook de televisiewereld maakt regelmatig kennis met de ijzeren vuist van de NISS. Zo verbood de geheime dienst op 10 oktober de politieke talkshow State of the Nation, nadat daarin de commandant van de paramilitaire Rapid Support Forces was geïnterviewd. Die had zich bij die gelegenheid verdedigd tegen door zijn militie gepleegde mensenrechtenschendingen.
Oproep Amnesty
Amnesty roept de autoriteiten van Sudan op om de mediawet van 2009 onmiddellijk te herzien, zodat die voldoet aan internationale standaarden die de persvrijheid en de vrije meningsuiting garanderen.