Filep Karma in Amsterdam
© Amnesty International

Strijdvaardige Filep Karma op bezoek

Activist Filep Karma (58) uit de Indonesische provincie Papoea, bracht vandaag een bezoek aan het kantoor van Amnesty International in Amsterdam. Hij zat elf jaar gevangen vanwege zijn strijd voor een onafhankelijk Papoea. Wereldwijd kwamen tienduizenden mensen voor hem in actie.

Filep Karma werd in 2004 tot vijftien jaar cel veroordeeld vanwege ‘rebellie’: hij had deelgenomen aan een vreedzame ceremonie in Papoea, waar de Morgenster, de vlag voor een onafhankelijk Papoea, werd gehesen. Deze vlag is in Indonesië verboden. De politie greep in en arresteerde Karma.

Gezondheidsproblemen

Door gebrek aan medische hulp in de gevangenis, verergerden al bestaande gezondheidsproblemen van Karma. Uit medisch onderzoek bleek dat hij onder meer een ontsteking in de luchtwegen, vocht in de longen en een urinewegontsteking had. Artsen gaven aan dat hij naar de hoofdstad Jakarta moest voor verdere behandeling. Lange tijd weigerden de autoriteiten dit, maar Karma werd uiteindelijk toch geopereerd. Na verloop van tijd verbeterden de omstandigheden waaronder hij gevangenzat en mocht hij bijvoorbeeld vaker familiebezoek ontvangen. Karma werd in november 2015 vrijgelaten.

Wereldwijde acties

Amnesty voerde jarenlang actie voor Filep Karma. De petitie die door veel mensen vanuit de hele wereld werd ondertekend, zorgde voor veel aandacht in de lokale media in Indonesië. Tienduizenden mensen schreven kaarten en brieven voor hem en dat had effect. ‘Ik kreeg kaarten van over de hele wereld. Van kinderen tot aan academici’, zo vertelde hij vandaag. ‘De vele kaarten gaven me moed en zorgden ervoor dat ik me sterk voelde. Ik hoop dat mensen kaarten en brieven blijven sturen naar andere mensen in de wereld die nu nog gevangenzitten.’

Baard

Karma vertelt over de BBC-journalist die een paar dagen geleden het land werden uitgezet. ‘Journalisten, zowel Indonesische als buitenlandse, mogen de provincie Papoea niet in.’ Hij poseert strijdbaar met zijn vuist omhoog voor de Amnesty-fotograaf. Karma draagt een lange baard met een dikke dreadlock in het midden. Hij vertelt hoe mensen in Indonesië hem, een donkere man met een baard, als crimineel zien vanwege zijn uiterlijk. En hoe ze soms van hem schrikken. Maar dat maakt hem niet uit: ‘Dat lange stuk aan mijn baard, dat groeit. Dat knip ik pas af als Papoea onafhankelijk is.’