Stop de wapenleveranties aan Israël en Palestijnse gewapende groeperingen
Meer dan 250 hulp- en mensenrechtenorganisaties roepen de lidstaten van de Verenigde Naties op om de crisis in Gaza een halt toe te roepen en een einde te maken aan de humanitaire ramp en het verlies van mensenlevens.
Wij, de organisaties die deze oproep hebben ondertekend, doen een oproep aan alle staten: stop onmiddellijk met de leveranties van wapens, onderdelen en munitie aan Israël en Palestijnse gewapende groeperingen, zolang het risico bestaat dat ze worden gebruikt om ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht of de mensenrechten te begaan of mogelijk te maken.
De Israëlische bombardementen en belegeringen beroven de burgerbevolking van de basisvoorzieningen om te overleven en maken Gaza onbewoonbaar. De burgerbevolking in Gaza wordt momenteel geconfronteerd met een humanitaire crisis van ongekende ernst en omvang.
Schendingen van het oorlogsrecht
Bovendien hebben aanvallen onder leiding van Palestijnse gewapende groeperingen ongeveer 1.200 mensen gedood en honderden Israëlische en buitenlandse gijzelaars, onder wie kinderen, gevangengenomen. In Gaza worden nog steeds meer dan 130 gijzelaars gevangengehouden. Gewapende groeperingen in Gaza zijn doorgegaan met het lukraak afvuren van raketten op bevolkingscentra in Israël. Daardoor kunnen scholen niet meer functioneren; burgers raken ontheemd en hun leven en welzijn wordt bedreigd. Gijzeling en willekeurige aanvallen zijn schendingen van het internationaal humanitair recht en moeten onmiddellijk ophouden.
Ongekend leed
Hulporganisaties, mensenrechtenbewegingen, functionarissen van de Verenigde Naties en meer dan 153 lidstaten hebben opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Maar Israël gaat door met de gewapende strijd in dichtbevolkte gebieden, met enorme gevolgen voor de burgerbevolking. Wereldleiders hebben er bij de Israëlische regering op aangedrongen om het aantal burgerslachtoffers te verminderen. Toch blijven de Israëlische militaire operaties in Gaza ongekend veel mensenlevens opeisen, zegt de secretaris-generaal van de VN.
Levensader verstopt
VN-lidstaten hebben de wettelijke verantwoordelijkheid om alle mogelijke middelen in te zetten voor een betere bescherming van burgers en naleving van het internationaal humanitair recht. De laatste levensader van Gaza – een internationaal gefinancierde humanitaire hulpactie – is verstopt door de hevige vijandelijkheden. Er zijn beschietingen van hulpkonvooien, herhaalde communicatiestoringen, beschadigde wegen, leveringen van essentiële hulpgoederen zijn beperkt. Er is een bijna volledig verbod op het leveren van commerciële goederen en bureaucratische obstakels bij het sturen van hulp naar Gaza.
Verwoesting
De militaire activiteiten van Israël hebben een aanzienlijk deel van de huizen, scholen, ziekenhuizen, waterinfrastructuur, schuilplaatsen en vluchtelingenkampen in Gaza verwoest. Het willekeurige karakter van deze bombardementen en het leed onder de burgerbevolking dat hiervan het gevolg is, is onaanvaardbaar. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft gewaarschuwd voor ‘het verhoogde risico op gruwelijke misdrijven’ in Gaza en heeft alle staten opgeroepen om dit te voorkomen. Sinds deze oproep is de humanitaire crisis in Gaza alleen maar verder verslechterd:
- Meer dan 33.000 Palestijnen, onder wie ten minste 14.500 kinderen, zijn de afgelopen 6 maanden gedood volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Duizenden anderen liggen begraven onder het puin en zijn vermoedelijk dood.
- Meer dan 75.000 mensen zijn gewond geraakt; velen zullen invalide blijven. Onder hen zijn meer dan 1.000 Palestijnse kinderen die één of meer van hun ledematen hebben verloren.
- Een onbekend aantal Palestijnse burgers, onder wie naar verluidt ook kinderen, worden volgens de VN onwettig vastgehouden en moeten worden vrijgelaten.
- Vrijwel dagelijks worden er nog steeds Palestijnen gedood in gebieden waarvan de Israëlische regering heeft gezegd dat ze daar naartoe moesten vluchten. In de eerste week van 2024 doodde een Israëlische luchtaanval veertien mensen – van wie de meesten kinderen – in de buurt van een gebied dat door Israëlische troepen is aangewezen als ‘humanitaire zone’.
- Meer dan 70% van de bevolking van Gaza, ongeveer 1,7 miljoen mensen, is met geweld verdreven. Velen volgden Israëlische bevelen op om naar het zuiden te gaan en verblijven nu samengeperst op kleine oppervlaktes die een broedplaats zijn geworden voor de verspreiding van ziekten en waar een menswaardig leven onmogelijk is.
Hongerdood ligt op de loer
- De helft van de bevolking van Gaza – ongeveer 1,1 miljoen Palestijnen – is het slachtoffer van catastrofale honger en hongersnood. Het is het hoogste aantal ooit geregistreerd door het IPC Global Initiative, de instantie die dit soort cijfers bijhoudt. Er is hongersnood op komst in het noorden van Gaza en de hele bevolking van de Gazastrook – ongeveer 2,2 miljoen mensen – lijdt onder grote acute voedselonzekerheid.
- Meer dan 70% van de huizen in Gaza, een groot deel van de scholen en de water- en rioleringsinfrastructuur zijn verwoest of beschadigd, waardoor de bevolking bijna geen toegang meer heeft tot schoon water.
- Geen enkele zorginstelling in de enclave is volledig operationeel en de instellingen die gedeeltelijk functioneren worden overspoeld met traumatische gevallen en tekorten aan medische voorraden en artsen. Meer dan 489 zorgmedewerkers zijn gedood.
- Ten minste 243 hulpverleners in Gaza zijn gedood, het hoogste aantal in alle conflicten in deze eeuw.
Deportatie dreigt
Gaza is momenteel de gevaarlijkste plek om kind, journalist of hulpverlener te zijn. Ziekenhuizen en scholen zouden nooit gevechtsgebied mogen zijn. De situatie in Gaza is volstrekt uitzichtloos, waardoor effectieve hulpverlening onmogelijk is. Dit zal pas veranderen als er een einde komt aan de belegering, de bombardementen en de gevechten. In januari beschreven de Verenigde Naties de mogelijkheden voor hulpverlening als een ‘aanzienlijk verslechterd’. Israëlische strijdkrachten hebben herhaaldelijk hulpkonvooien de toegang geweigerd tot gebieden ten noorden van Wadi Gaza, waar mensen het grootste risico lopen om van de honger om te komen.
In de afgelopen weken hebben hooggeplaatste Israëlische functionarissen opgeroepen tot het deporteren van Palestijnse burgers uit Gaza. De gedwongen verplaatsing binnen Gaza en de deportatie van een deel van de bevolking over de grenzen, zonder garanties voor terugkeer, zouden een ernstige schending van het internationaal recht zijn, en een misdrijf tegen de menselijkheid.
Onmiddellijk staakt-het-vuren
Wij eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en roepen alle staten op om te stoppen met de levering van wapens die gebruikt kunnen worden voor schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten. De VN-Veiligheidsraad moet met onmiddellijke ingang maatregelen nemen om de vrede en veiligheid in de wereld te handhaven. De Veiligheidsraad moet daartoe maatregelen nemen om de levering van wapens aan de Israëlische regering en Palestijnse gewapende groeperingen te stoppen, met onmiddellijke ingang.
Alle staten hebben de plicht om misdrijven tegen de menselijkheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat er voldaan wordt aan normen die burgers beschermen. De internationale gemeenschap had deze verplichtingen allang moeten nakomen.
Meer dan 250 organisaties
Deze verklaring werd oorspronkelijk gepubliceerd op 24 januari 2024, met de steun van 16 humanitaire organisaties. Sinds de publicatie hebben meer dan 250 organisaties over de hele wereld de oproep onderschreven. Deze verklaring is bijgewerkt op basis van de cijfers op 10 april 2024, waaronder het aantal doden en gewonden en de meest recente cijfers met betrekking tot voedselonzekerheid zoals gepubliceerd door de Integrated Food Security Phase Classification.
- Federation Handicap International – Humanity & Inclusion
- War Child Alliance
- Christian Aid
- Norwegian People’s Aid
- Médecins du Monde International Network
- Mennonite Central Committee
- Medico international
- Oxfam
- Center for Civilians in Conflict (CIVIC)
- Danish Refugee Council
- Save the Children
- Plan International
- Norwegian Refugee Council
- Diakonia
- Amnesty International
- American Friends Service Committee (AFSC)
- Welfare Association
- War on Want
- War Childhood Museum Foundation
- Palestinian Farmers Union
- WESPAC Foundation, Inc.
- United Nations Association – UK
- Bangladesh Nari Progati Sangha (BNPS)
- Human Rights Sentinel
- IM Swedish Development Partner
- Firefly International
- Presbyterian Church (U.S.A.)
- Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM) GE
- Nonviolent Peaceforce
- Peace Action
- Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME)
- Yemen Relief and Reconstruction Foundation
- France Palestine Mental Health Network
- Consortium of Ethiopian Human Rights Organizations
- Syrian Network for Human Rights.
- INGO ALG CONSULTANT GROUP
- Arab Renaissance for Democracy and Development
- Global Centre for the Responsibility to Protect
- Middle East Democracy Center (MEDC)
- The National Organization of Yemeni Reporters SADA
- L’Union Juive Française pour la Paix (UJFP)
- Development and Peace – Caritas Canada
- EmpowerVan
- Train of Hope Dortmund e.V.
- Jewish Network for Palestine
- مدافعات للحقوق والحريات والتنمية
- PELDA
- Ina autra senda – Swiss Friends of Combatants for Peace
- Street Child UK
- Polish Medical Mission
- Peace SOS
- Gender Advisory Team, Cyprus
- Olof Palmes Internationella Center
- Cordaid
- Street Child España
- Share The World’s Resources
- Church and Peace – Ecumenical Peace Church Network in Europe
- ForcesWatch
- Vredesactie
- Terre des Hommes Netherlands
- Lawyers for Palestinian Human Rights
- Global Ministries of the Christian Church (Disciples of Christ)
- Plateforme des ONG françaises pour la Palestine
- PAX
- EuroMed Rights
- Catholic Agency for Overseas Development (CAFOD)
- The Presbyterian Church in Canada
- The United Church of Canada
- Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
- CIUSSS Centre-Sud
- Centre for Feminist Foreign Policy
- The Business Plan for Peace
- Secours Catholique – Caritas France
- Danish Muslim Aid
- Peace Direct
- Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
- Israeli Committee Against House Demolitions – UK
- The Dallaire Institute for Children Peace and Security
- Creatura Think & Do Tank
- Israeli Committee Against House Demolitions – Germany
- Legal Action Worldwide (LAW)
- The Hague Peace Projects
- Anglican Pacifist Fellowship
- Nonviolence International
- Primate’s World Relief and Development Fund
- The United Church of Canada
- Institute on Statelessness and Inclusion
- The Anglican Church of Canada/L’Eglise anglican du Canada
- MADRE
- Ekō
- ReThinking Foreign Policy
- International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) Germany
- Initiatives et Changement (IofC France)
- WeWorld
- Pax christi – Deutsche Sektion e.V.
- Internationale Liga für Menschenrechte
- Centre for Peace Research and Advocacy -CPRA
- Equal Legal Aid
- Young Christian Students Movement South Africa
- Laurentiuskonvent e.V.
- Socialist Movement of Ghana
- Swedish Fellowship of Reconciliation
- Japan Fellowship of Reconciliation
- Action Corps
- EgyptWide for Human Rights
- Pax Christi International
- International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) – Greece
- Evangelical Lutheran Church in Canada
- KAIROS Canadian Ecumenical Justice Initiatives
- Committee of 100 in Finland
- Khulumani Support Group
- Amos Trust
- Sanad Basra Organization for Human Rights
- Association Pour Jérusalem (France)
- Community of Christ
- Avaaz
- Christian Jewish Allies for a Just Peace in Israel/Palestine
- Women Volunteers for Peace
- Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility
- Salam For Yemen
- Vereinigung Demokratischer Juristinnen und Juristen e.V. (VDJ)
- Association France Palestine Solidarite Paris-Sud
- Culture de Palestine
- Emmaus International
- Kristna Fredsrörelsen / SweFOR
- Christian Campaign for Nuclear Disarmament
- Medical Association for Prevention of War
- HelpAge International
- Quakers in Scotland (General Meeting for Scotland)
- Forum Ziviler Friedensdienst e. V.
- DAWN MENA
- Japan International Volunteer Center (JVC)
- NVMP-Artsen voor vrede
- ActionAid France
- Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility (FIfF) e.V.
- Pax Christi Scotland
- Shujaa-Initiative
- Pax Christi Italia
- Pax Christi – Perú
- Center for Jewish Nonviolence
- Peace Movement Aotearoa
- Center for Peace Education, Miriam College
- Pax Christi England and Wales
- Pax Christi Aotearoa NZ
- Pax Christi Miriam College
- Welfare Association
- Age International
- Watchlist on Children and Armed Conflict
- Arms Information Centre (RIB e.V.)
- Caritas International Belgium
- Medact
- Maryknoll Office for Global Concerns
- Feminist Humanitarian Network
- Saferworld
- Mwatana for Human Rights
- The Kvinna till Kvinna Foundation
- International Alert
- CIVICUS
- Internationaler Versöhnungsbund – Deutscher Zweig e.V.
- Pax Christi USA
- Caritas Internationalis
- The United Methodist Church – General Board of Church and Society
- Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
- Humance Heal For Human Rights
- International Federation for Human Rights (FIDH)
- Min Haqi Foundation to Empower Women Politically and Economically
- Yoga and Sport with Refugees
- Caesar Families Association
- KinderUSA
- Ocalenie Foundation
- Aura Freedom International
- Finnish-Arab Friendship Society
- Equal Legal Aid
- Street Child Italy
- Rebuilding Alliance
- Bildungsprojekt Sachsen im Klimawandel
- Diversity Matters North West Ltd
- Un Ponte Per
- Friends Committee on National Legislation (FCNL)
- Terre des Hommes Italy
- Middle East Children’s Alliance
- Mercy Corps
- Permanent Peace Movement
- Seenaryo
- Women for Peace and Democracy Nepal (WPD Nepal)
- France Palestine Mental Health Network
- Muslim Peace Fellowship
- UCOS vzw (UNIVERSITY CENTRE FOR DEVELOPMENT COOPERATION)
- Protection International (PI)
- Women’s Right to Education Programme
- Women in Humanitarian Response in Nigeria Initiative
- IANSA Women Network Nigeria
- Muslim Delegates and Allies Coalition
- Mayworks Kjipuktuk/Halifax
- Tamkeen for Legal Aid & Human Rights
- Doctors Against Genocide
- The Rights Forum
- Women for Peace – Finland
- Business Plan for Peace
- Righting Relations Canada
- Foyer du Monde
- Bahrain Transparency
- Rete Italiana Pace Disarmo
- Nonviolence International
- FundiPau
- Control Arms
- Climate Refugees
- SOL Education Center
- Centre for Peace Research and Advocacy – CPRA
- Centro de Estudios Ecuménicos – México
- Daraj Media
- Colombian Campaign to Ban Landmines (CCBL)
- Mujeres para el Dialogo
- Pastoral Social, Iglesia Anglicana de México
- Asociación de familiares de Detenidos Desaparecidos y Víctimas de Violaciones a los Derechos Humanos en México AFADEM-FEDEFAM
- Servicio Paz y Justicia (serpaj)-mexico
- Global Thought
- American Baptist Churches USA
- Sojourners
- Migrant Roots Media
- Citizens for Just Policy
- PEOPLES FEDERATION FOR NATIONAL PEACE AND DEVELOPMENT (PEFENAP)
- Cameroon Youths and Students Forum for Peace (CAMYOSFOP)
- Campaña Colombiana Contra Minas
- Vision GRAM-International
- The United Church of Christ
- Caritas Middle East and North Africa
- Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient
- BDS Berlin
- SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations)
- Women in Black – Austria
- Collective Aid
- ReFOCUS Media Labs – Poland
- Fund for Global Human Rights
- Omega Research Foundation
- Women for Weapons Trade Transparency
- United Against Inhumanity (UAI)
- Episcopal Peace Fellowship-Palestine Israel Network
- Terre des Hommes International Federation
- CCFD-Terre Solidaire
- COCASEN – Coalición Nacional Contra el Abuso Sexual
- CARE International
- Fundación Ser de Paz AC
- Forum o Disarmament and Development of Sri Lanka
- FTSCD (Forum Togolais de la Société civile pour le Développement)
- Quincy Institute for Responsible Statecraft
- MPower Change Action Fund
- Steirische Friedensplattform
- Minnesota Peace Project
- Académicos con Palestina contra el genocidio – Mexico
- Fundación Arcoiris por el respeto a la diversidad sexual – Mexico