Steun Amnesty vanuit huis
Amnesty ontwikkelde drie prikkelende achtergrondbeelden om tijdens het videobellen aandacht te vragen voor de mensenrechten. Amnesty blijft ook tijdens de coronapandemie regeringen en bedrijven aanspreken die de mensenrechten schenden en voert actie nu sommige regeringen de coronacrisis aangrijpen om critici nog harder aan te pakken.
Veel Nederlanders zijn thuiswerkers geworden. Contact met collega’s, en ook met familie en vrienden, verloopt grotendeels via het beeldscherm. Met drie beelden die tijdens het videobellen als achtergrond geïnstalleerd kunnen worden, vragen de gebruikers aandacht voor mensenrechten.
Share screen staat in sommige landen standaard aan
Met dit scherm wordt aandacht gevraagd voor een telefoon-app die het besmettingsrisico van Chinezen bepaalt. Ze krijgen een ‘gezondheidscode’ toegewezen en worden met de app voortdurend op de voet gevolgd. Critici vrezen dat dit nieuwe surveillancesysteem niet meer verdwijnt.
In sommige landen ga je vanzelf op mute
Om burgers tegen het coronavirus te beschermen, nemen overheden maatregelen die onze vrijheid aantasten, bijvoorbeeld het recht om te demonstreren of het recht op onderwijs. Dat kan zolang het tijdelijke en strikt noodzakelijke maatregelen zijn, gericht op de bescherming van de gezondheid. Helaas misbruiken sommige regeringen, zoals in Hongarije, de coronacrisis om meer macht naar zich toe te trekken en om critici het zwijgen op te leggen.
Sorry hoor, het is een beetje rumoerig hier
Dit scherm vraagt aandacht voor gevangenisomstandigheden. Veel gevangenen zitten vast onder slechte omstandigheden: de gevangenissen zijn overvol, de sanitaire voorzieningen zijn slecht en toegang tot medische zorg is vaak zeer beperkt. Het coronavirus kan zich er razendsnel verspreiden. Amnesty vindt dat niemand mag worden buitengesloten bij de bescherming tegen het virus.
Makkelijk te installeren
Gebruikers kunnen de achtergronden makkelijk downloaden en in hun video-conference-programma instellen. Niet alle programma’s bieden de mogelijkheid een eigen achtergrond in te stellen. Amnesty raadt geen specifiek platform aan. Daarom geven we geen uitleg over de wijze waarop een achtergrond kan worden ingesteld. Op internet zijn handleidingen te vinden waarin dit wordt uitgelegd.