Staten moeten wapentoevoer conflict Jemen stoppen
Landen die het internationaal Wapenhandelverdrag hebben ondertekend, sturen nog steeds wapens naar Saudi-Arabië en haar coalitiepartners die deze inzetten in Jemen. Dit is een schaamteloze schending van het verdrag, en met name van de mensenrechtenbepalingen die daar in staan. Ook zijn wapens in handen gekomen van Huthi en andere gewapende groeperingen die in Jemen vechten.
Amnesty International heeft gedocumenteerd hoe alle partijen die bij het conflict in Jemen betrokken zijn, internationale mensenrechtenwetgeving en internationaal oorlogsrecht ernstig hebben geschonden. Mogelijk zijn ook oorlogsmisdaden begaan, daders werden niet berecht. Er zijn zeker al 3.000 doden gevallen, onder we ten minste 700 kinderen. Inmiddels zijn 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.
De noodzaak van een wapenembargo
Amnesty dringt er bij alle staten op aan om te garanderen dat geen enkele partij die betrokken is bij het conflict in Jemen wapens, munitie, militair materieel of technologie die tijdens het conflict kan worden ingezet, geleverd krijgt – direct noch indirect. Dit geldt ook voor logistieke en financiële steun voor zulke leveringen.
Deze oproep gaat veel verder dan de bestaande sancties. Resolutie 2216 van de VN-Veiligheidsraad uit april 2015, legt alleen een wapenembargo op aan Huthi/Saleh-getrouwen. En een niet-bindende resolutie van het Europees Parlement van februari dit jaar roept de EU-leden op te streven naar een wapenembargo voor Saudi-Arabië, maar niet voor de andere partijen.
Amnesty wil dat elke wapenleverantie aan partijen die betrokken zijn bij het geweld in Jemen wordt goedgekeurd en dat er strikte garanties gegeven worden dat de wapens gebruikt zullen worden in overeenstemming met internationaal oorlogsrecht en mensenrechtenwetgeving. Staten zouden de sanctiecommissie van de Verenigde Naties expliciet moeten informeren over de voorwaarden van de wapenlevering en de garantie over de eindgebruikers.
Het is overigens niet zo dat Amnesty oproept tot een totaal verbod op de aanschaf van wapens door de leden van de coalitie die in Jemen strijdt. Het embargo geldt niet als de wapens gebruikt worden ter bescherming van humanitaire hulpacties of voor deelname aan vredesoperaties.
Lees het volledige persbericht