Palestijnen inspecteren een straat in Khan Yunis, Gaza, na een bombardement .
© Getty Images

Staakt-het-vuren te laat voor Palestijnen na genocide in Gaza

Israël en Hamas hebben een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren in Gaza. Op zondag 19 januari 2025 gaat het staakt-het-vuren in. Volgens Amnesty International komt dit veel te laat. Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty Internationaal reageert op de aankondiging.

“Het nieuws dat er een akkoord over een staakt-het-vuren is bereikt, brengt een klein beetje verlichting voor de Palestijnen die het slachtoffer zijn van Israëls genocide. De tragiek is echter dat het akkoord veel te laat komt.” 

“De Palestijnen hebben al meer dan 15 maanden verwoestende bombardementen te verduren. Ze zijn herhaaldelijk uit hun huizen verdreven en worstelen om te overleven in provisorische tenten, zonder voedsel, water en basisvoorzieningen. Voor hen zal de nachtmerrie niet voorbij zijn, zelfs niet als de bommen niet meer vallen.” 

“Palestijnen hebben ontelbaar veel geliefden verloren; van velen is hun hele familie weggevaagd of rest van hun huis niets meer dan puin. Een einde aan de gevechten hestelt bij lange na hun verwoeste levens niet en heelt niet hun trauma’s.”

Beproevingen hierdoor niet uitgewist 

“De vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen zal een opluchting zijn voor families in Israël en in Bezet Palestijns Gebied, maar kan de beproevingen niet uitwissen die ze in gevangenschap hebben moeten doorstaan”, stelt Callamard.  

“Er is geen tijd te verliezen. Israël houdt voortdurend en opzettelijk humanitaire hulp tegen aan Gaza. Hierdoor hebben burgers te kampen met ongekende hongersnood en zijn kinderen van honger omgekomen.” 

Garantie noodzakelijk voor Palestijnse bevolking 

“Het is beschamend dat de internationale gemeenschap er tot nu toe niet in is geslaagd om Israël te overtuigen zijn wettelijke verplichtingen na te komen. Nu moet ze ervoor zorgen dat Israël onmiddellijk levensreddende hulpgoederen toelaat tot alle delen van de bezette Gazastrook, om het overleven van de Palestijnse bevolking te garanderen.”  

“Daarbij gaat het om de toegang van essentiële medische voorraden om gewonden en zieken te behandelen en het faciliteren van urgente reparaties aan medische faciliteiten en andere vitale infrastructuur.”

“Als de illegale blokkade van Gaza door Israël niet snel wordt opgeheven, gaat dit lijden door. Het is van belang dat onafhankelijke mensenrechtenwaarnemers toegang krijgen tot Gaza om bewijsmateriaal te verzamelen en de omvang van de schendingen in kaart te brengen.” 

“Voor Palestijnen die zoveel hebben verloren, valt er weinig te vieren als er geen garantie is dat ze gerechtigheid en genoegdoening krijgen voor de gruwelijke misdaden waaronder ze hebben geleden.” 

Onderliggende oorzaken  

“Zonder de onderliggende oorzaken van dit conflict aan te pakken, kunnen Palestijnen en Israëli’s niet eens beginnen om te hopen op een betere toekomst, gebaseerd op rechten, gelijkheid en rechtvaardigheid.” 

Israël moet het wrede apartheidssysteem dat het oplegt om de Palestijnen te domineren en te onderdrukken ontmantelen. Het moet voor eens en altijd een einde maken aan de onwettige bezetting van Bezet Palestijns Gebied. Derde staten spelen een cruciale rol om een einde te maken aan de straffeloosheid van Israël en het vertrouwen in de rechtsstaat te herstellen.” 

Meer over dit onderwerp