President Maithripala Sirisena van Sri Lanka
© Kremlin.ru/CC BY 4.0

Sri Lanka: Meneer de president, stop de executies

In een open brief vraagt Amnesty’s secretaris-generaal Kumi Naidoo aan de president van Sri Lanka om na meer dan 40 jaar niet opnieuw te beginnen met het uitvoeren van de doodstraf. Sri Lanka is van plan om minstens 13 mensen ter dood te brengen die veroordeeld zijn voor drugscriminaliteit.

‘Executies, meneer de president, zijn geen teken van kracht, maar juist van zwakte,’  schrijft Naidoo. ‘Executies staan symbool voor een maatschappij waarin wraak het wint van het recht op leven. Voor degenen onder ons die geloven dat het menselijk leven het allergrootste goed is, is het ontnemen van dat leven het laagste wat je kunt doen.’

Hong Kong en Singapore

Uitgebreid criminologisch onderzoek heeft aangetoond dat de doodstraf geen uitzonderlijk afschrikwekkend effect heeft. Het voorbeeld van de ongeveer even grote steden Hong Kong en Singapore toont dat aan. Hong Kong heeft meer dan 50 jaar geleden de doodstraf afgeschaft, terwijl die in Singapore nog steeds opgelegd wordt. Toch zijn de moordcijfers in beide steden vrijwel gelijk.

Iran past drugswet aan

Zelfs in landen die nog steeds de doodstraf hebben, zegt Naidoo in zijn brief, ‘is er een groeiend besef dat de doodstraf geen effectief afschrikmiddel tegen drugscriminaliteit is.’

Iran is daar een voorbeeld van. De islamitische republiek staat hoog in de ranglijst van landen die mensen ter dood brengen, maar heeft inmiddels zijn drugswetten aangepast. Het aantal executies van mensen die veroordeeld zijn voor drugsmisdaden is daardoor aanzienlijk gedaald.

Oproep Amnesty

In de open brief aan president Sirisena roept Amnesty Sri Lanka op om

  • De plannen om ten minste 13 mensen terecht te stellen onmiddellijk te staken;
  • Alle zaken van terdoodveroordeelden te herzien, met als doel hun straf om te zetten in een gevangenisstraf;
  • Een moratorium op executies in te stellen, met als uiteindelijk doel om de doodstraf geheel af te schaffen.