Spanje zet politiegeweld en repressie in tegen protesten
De Spaanse autoriteiten drukken vreedzaam protest de kop in met keihard politieoptreden en plannen voor nieuwe repressieve wetten. Dit blijkt uit een nieuw Amnesty-rapport.
Geweld bij protesten
Steeds meer Spanjaarden gaan demonstreren om hun ontevredenheid over de regering te laten horen. Alleen al in Madrid werden er dit jaar 4.500 demonstraties gehouden. Dat is een toename van duizend protesten vergeleken met vorig jaar. Bij minder dan 1 procent van de protesten gebruikten betogers geweld.
Keer op keer gebruikt de Spaanse politie buitensporig geweld om vreedzame demonstraties te beëindigen. De agenten gebruiken vaak gummistokken en rubberen kogels, waardoor demonstranten en omstanders gewond raken. Ook worden journalisten en fotografen die verslag doen van de demonstraties dikwijls het doelwit van politiegeweld.
Dit buitensporig gebruik van geweld vindt ongestraft plaats, terwijl vreedzame demonstranten en leiders van sociale bewegingen voortdurend worden lastiggevallen, gestigmatiseerd of geslagen. In sommige gevallen worden betogers zelfs vervolgd, opgesloten en beboet.
Repressieve wetgeving
Volgens de Spaanse wetgeving kunnen organisatoren en leiders van ongeautoriseerde demonstraties een maximale boete krijgen van ruim dertigduizend euro. Dit is in strijd met een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Die stelt dat iedereen ongestraft moet kunnen deelnemen aan vreedzame protesten.
Bovendien is de regering van plan om een aantal wetshervormingen door te voeren waardoor demonstranten voor nog meer vergrijpen kunnen worden bestraft.
Amnesty roept de Spaanse regering op af te zien van verdere repressieve maatregelen. Ook moeten de autoriteiten de bestaande wetgeving, het beleid en de wijze waarop politie optreedt bij demonstraties grondig herzien.
- Lees het rapport Spain: The right to protest under threat