Somalische journalist vrijgesproken
Amnesty International is verheugd dat een rechtbank in Somalië de aanklachten tegen journalist Mohamed Ibrahim Osman Bulbul heeft verworpen. Er was gebrek aan bewijs en de rechtbank eiste zijn onvoorwaardelijke vrijlating.
Onderzoeksjournalist Bulbul werd op 17 augustus 2023 opgepakt vanwege zijn journalistieke werk. Hij publiceerde een verhaal over mogelijk misbruik van EU-fondsen die bedoeld waren om politieagenten te trainen. Een dag na de publicatie werd Bulbul opgepakt. Hij zou met zijn publicatie de ‘reputatie van de staat schaden’. Amnesty International voerde actie voor Bulbuls vrijlating.
Druk op autoriteiten dankzij actie Amnesty
Bulbul, zijn advocaten en collega’s van de Somalische Vakbond voor Journalisten zijn ervan overtuigd dat Amnesty’s actie bijdroeg aan zijn vrijlating. Ze zeiden dat het publiekelijk aanklagen van de procureur-generaal en de politiecommissaris veel druk uitoefende op deze functionarissen. Die gaven vervolgens hun ondergeschikten opdracht om de zaak te sluiten.
Persvrijheid aan banden
Het is in Somalië slecht gesteld met de persvrijheid. Journalisten worden bedreigd, willekeurig opgesloten, geïntimideerd en mishandeld door de politie en militairen. Mediabedrijven worden gesloten als ze kritiek uiten op de autoriteiten. In de afgelopen 5 jaar zijn meer dan twaalf journalisten vermoord.
De huidige regering vaardigde in december 2022 een richtlijn uit voor lokale nieuwszenders om alle inhoud voor de uitzending ter goedkeuring voor te leggen. Op 8 oktober 2022 vaardigde het Somalische ministerie van Informatie een richtlijn uit die ‘de verspreiding van ideologische extremistische boodschappen via zowel traditionele media als de sociale media’ verbiedt.
Achtergrond
In Somalië woedt al meer dan 30 jaar een conflict. Militaire operaties van de Somalische regering en buitenlandse troepen zorgen voor veel burgerslachtoffers. Alle partijen in het conflict blijven de mensenrechten en het humanitair recht schenden.