Slovenië: erkenning dat seks zonder instemming verkrachting is
Het Sloveense parlement stemde vandaag in met een wijziging van het strafrecht. Seks zonder instemming wordt daardoor nu erkend als verkrachting. Amnesty International is hier blij mee en hoopt dat ook Nederland de wet snel aanpast.
Tot vandaag moest er volgens de Sloveense wet dwang of geweld hebben plaatsgevonden voordat seks zonder instemming als verkrachting werd erkend. Dat is in strijd met het Verdrag van Istanbul. Dat verdrag stelt dat verkrachting en alle andere seksuele handelingen zonder instemming strafrechtelijke misdrijven zijn. Met deze wetswijziging zet Slovenië dit recht.
Overwinning voor slachtoffers
De wetswijziging is een historische overwinning en een belangrijke stap naar verandering van cultuur, denkbeelden en gedrag in Slovenië. Het is te danken aan een jarenlange strijd van slachtoffers van verkrachting dat anderen vanaf nu in Slovenië niet meer hoeven mee te maken wat zij moesten doorstaan.
Nils Muižnieks van Amnesty International: ‘Het is ongelooflijk dat Slovenië pas het dertiende land binnen Europa is dat het simpele feit erkent dat seks zonder instemming verkrachting is. Maar er is een positieve trend gaande; steeds meer landen passen hun wettelijke definitie van verkrachting aan.’
Steeds meer landen passen definitie aan
De nieuwe definitie van verkrachting die steeds meer landen aannemen, gaat uit van het expliciete ‘ja betekent ja’-instemmingsmodel. Hierdoor is het niet langer nodig dat er sprake was van dwang, het gebruik van dreigementen of geweld of het onvermogen zichzelf te verdedigen om een seksueel misdrijf als verkrachting aan te merken.
‘Er moet nog steeds veel werk verzet worden om diepgewortelde denkbeelden over verkrachting en schadelijke genderstereotypen te doorbreken. Maar vandaag vieren we feest’, zegt Muižnieks.
Nu Nederland nog
Ook België, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Griekenland, IJsland, Ierland, Luxemburg, Malta, Zweden en het Verenigd Koninkrijk doen dat. Spanje werkt aan een herziening van de wettelijke definitie van verkrachting en ook in Nederland ligt er een wetsvoorstel klaar om de definitie te herzien. Lees hier wat Amnesty International van dat voorstel vindt.