Shell verspreidt valse informatie olielekkages Nigerdelta
Shell manipuleert regelmatig onderzoeken naar olielekkages in de Nigerdelta en verspreidt valse informatie over de resultaten. Dit concluderen Amnesty International en de Centre for Environment, Human Rights and Development (CEHRD) in een nieuw rapport.
Shell is niet eerlijk over de verwoesting die haar werkzaamheden in de Nigerdelta aanrichten. De zogenaamde officiële onderzoeksrapporten naar de oorzaken van olielekkages zijn vaak ‘erg subjectief, misleidend en regelrecht foutief’, zo concludeert de onafhankelijke Amerikaanse specialist in oliepijpleidingen Accufacts, die in opdracht van Amnesty en CEHRD deze rapporten analyseerde. Ondanks de ernstige tekortkomingen in deze onderzoeksrapporten, worden deze documenten wel gebruikt als bewijsmateriaal in belangrijke rechtszaken.
Accufacts vond meerdere gevallen waarin Shell ten onrechte concludeerde dat een olielekkage werd veroorzaakt door sabotage. In veel andere gevallen was er onvoldoende of geen bewijs om de beweringen over sabotage te onderbouwen. Tegen investeerders, klanten en de media zegt Shell herhaaldelijk dat sabotage en diefstal de belangrijkste oorzaken van olielekkages zijn, maar de feiten ondersteunen deze beweringen niet.
‘Shell en andere oliemaatschappijen spreken over sabotage en diefstal in de Nigerdelta alsof dit hen vrijwaart van elke verantwoordelijkheid. De Nigerdelta is de enige plek in de wereld waar bedrijven onbeschaamd toegeven dat massale olievervuiling plaatsvindt door hun werk en volhouden dat het niet hun fout is. In de meeste andere plekken in de wereld worden deze bedrijven aangesproken op het feit dat ze zo weinig doen om dit soort rampen te voorkomen.’
– Audrey Gaughran, Amnesty International
Schade en compensatie
Jaarlijks vinden in Nigeria honderden olielekkages plaats. Deze lekkages worden veroorzaakt door corrosie, slecht onderhoud, maar ook door sabotage en diefstal van olie. De gevolgen hiervan zijn desastreus. Aangetaste gebieden worden onleefbaar door ernstige water- en bodemvervuiling en vaak betaalt Shell de bewoners geen of onvoldoende compensatie voor de immense schade.
Of oliemaatschappijen verantwoordelijk zijn voor een lek en compensatie moeten betalen, wordt bepaald door een officiële Nigeriaanse toezichthouder. Deze toezichthouder heeft een groot gebrek aan middelen en is voor de uitvoering van deze onderzoeken afhankelijk van de oliemaatschappijen. Hierdoor is er veel ruimte voor Shell om de resultaten van deze onderzoeken te beïnvloeden.
Amnesty’s aanbevelingen
Amnesty en de Centre for Environment, Human Rights and Development roepen oliemaatschappijen op alle onderzoeksrapporten en relevant foto- en videomateriaal openbaar te maken. Zij moeten verifieerbaar bewijs van de oorzaak en de schade van een getroffen gebied kunnen tonen.
De Nigeriaanse regering moet de capaciteit van de toezichthouders verbeteren en meer budget vrijmaken voor de uitvoering van onderzoeken naar olielekkages.
- Lees het nieuwe rapport: Bad information: Oil spill investigation in the Niger Delta