Sawyeddollah uit Myanmar studeert nu veilig in New York
Amnesty International ontving het geweldige nieuws dat de Rohingya-mensenrechtenactivist Sawyeddollah op 19 augustus 2024 veilig is aangekomen in New York. Daar kan hij zijn droom om te studeren eindelijk waarmaken. Amnesty werkte er maandenlang hard aan om dit voor elkaar te krijgen.
Sawyeddollah moest in 2017 vluchten vanuit Myanmar naar een vluchtelingenkamp in Bangladesh. Samen met zijn familie en andere vluchtelingen die behoren tot de Rohingya. Deze islamitische minderheid wordt in Myanmar zwaar gediscrimineerd. Het geweld tegen hen werd zo heftig dat het daar niet meer veilig was.
Actie tegen Meta
Vanuit het vluchtelingenkamp in Bangladesh zette Sawyeddollah zich in voor de rechten van de Rohingya. Hij richtte onder andere in 2019 een Rohingya-studentennetwerk op. Ook bond hij de strijd aan met Meta, het moederbedrijf van Facebook.
Facebook versterkte met discriminerende algoritmes namelijk de haat tegen Rohingya in Myanmar. Door alle haatdragende berichten die via Facebook werden verspreid, werd het geweld tegen de Rohingya in Myanmar steeds heviger. Sawyeddollah wil dat Meta herstelbetalingen doet voor zijn rol in de wreedheden. Met dat geld wil hij onderwijsprogramma’s in het vluchtelingenkamp Cox’s Bazar financieren.
Studeren in het buitenland
Sawyeddollahs acties brachten hem in de problemen. In het vluchtelingenkamp in Bangladesh was hij niet meer veilig. Én er was nog een belangrijke reden dat hij naar het buitenland wilde: hij wilde studeren. In zijn blog dat hij in New York begon, vertelt hij er dit over:
‘Toen ik werd toegelaten tot een universiteit in Bangladesh, werd ik geconfronteerd met een hartverscheurend dilemma: mijn identiteit als Rohingya verbergen en studeren als Bengalees, of mijn opleiding opgeven. Dit was een compromis dat ik niet kon sluiten, want mijn inzet voor de bescherming van de Rohingya-identiteit en het waarborgen van gelijke rechten en waardigheid voor ons volk is onwrikbaar. Vastbesloten om hoger onderwijs in het buitenland te volgen (…) begon ik aan een reis die uit drie cruciale fasen bestond: toelating krijgen, financiële steun krijgen en naar de universiteit reizen.’
Met de hulp van verschillende organisaties, waaronder Amnesty, is dat nu gelukt. Sawyeddollah in zijn blog: ‘Dankzij mijn activisme had ik het geluk om in contact te komen met veel geweldige mensen die mijn reis steunden.’
Write for Rights
In december 2023 riep Amnesty International tijdens de schrijfactie Write for Rights mensen van over de hele wereld op om brieven te sturen naar Meta om Sawyeddollahs actie te ondersteunen. Ook schreven tienduizenden mensen kaartjes naar Sawyeddollah, om hem een hart onder de riem te steken.