Saudische mensenrechtenverdediger aangeklaagd om contact met Nederlandse diplomaat en Amnesty-medewerker
Op woensdag 18 maart a.s. staat de Saudische mensenrechtenverdediger Loujain al-Hathloul terecht in Riyad. Ze moet onder andere voor de rechter verschijnen omdat ze contact had met een Nederlandse diplomaat en met een medewerker van Amnesty International Nederland.
Update 18 maart: de zitting in deze zaak is uitgesteld.
Loujain al-Hathloul is een mensenrechtenverdediger uit Saudi-Arabië, die zich inzette voor meer vrijheden voor vrouwen, waaronder het recht om auto te rijden. Ze werd in mei 2018 samen met een aantal andere vrouwenrechtenactivisten gearresteerd. Ze werd vervolgens incommunicado opgesloten en had geen contact met haar familie of advocaat. In de gevangenis werd Al-Hathloul gemarteld en seksueel misbruikt.
Aangeklaagd voor ‘promoten van vrouwenrechten’
In 2019 werd zij formeel aangeklaagd vanwege haar mensenrechtenwerk. Zo werd ze aangeklaagd voor ‘het promoten van vrouwenrechten’ en ‘het oproepen tot het opheffen van het systeem van mannelijke voogdij’.
‘De aanklachtenlijst is absurd, het is gewoon een overzicht van haar mensenrechtenwerk, er staat geen enkel misdrijf in’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. ‘Al-Hathloul’s contact met een Nederlandse diplomaat en Amnesty International is geen misdrijf. Daarnaast hebben de Saudische autoriteiten zelf ook contact met deze personen. Het is duidelijk dat de Saudische autoriteiten het rechtssysteem misbruiken om vreedzame activisten ervan te weerhouden zich uit te spreken tegen de mensenrechtensituatie in het land.’
Oproep Amnesty: Laat Loujain al-Hathloul vrij
Amnesty vraagt minister Blok om de Saudische autoriteiten duidelijk te maken dat het onaanvaardbaar is dat contact met een Nederlandse diplomaat en met Amnesty International strafbaar is. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer stelden hier vorige week ook vragen over aan de minister.
Amnesty roept de Saudische autoriteiten daarnaast op om Loujain al-Hathloul, en alle andere gevangen mensenrechtenverdedigers, onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Zolang ze niet zijn vrijgelaten, moeten ze toegang hebben tot een advocaat naar keuze, en moeten buitenlandse diplomaten de mogelijkheid krijgen de rechtszaak bij te wonen. Amnesty herhaalt haar oproep om onafhankelijke waarnemers toe te laten in de gevangenissen. Zij zouden berichten van marteling en andere mishandeling, waaronder seksueel misbruik, moeten onderzoeken.