© Private. Sent by fellow ACPRA member.

Saudische gewetensgevangene in coma

De autoriteiten van Saudi-Arabië moeten Abdullah al-Hamid onmiddellijk vrijlaten. Hij is een gewetensgevangene. Ondanks dat hij in coma ligt en zijn toestand kritiek is, wordt hij vastgehouden.

Update: Abdullah al-Hamid is op 24 april in detentie overleden.

 

De 69-jarige Abdullah al-Hamid is een van de oprichters van de bekende Saudische mensenrechtenorganisatie ACPRA. Hij streed voor mensenrechten en is schrijver en academicus. Hij publiceerde over mensenrechten en juridische kwesties in Saudi-Arabië. Al-Hamid is getrouwd en vader van acht kinderen. In maart 2012 werd hij samen met Mohammad al-Qahtani – een andere bekende activist – gearresteerd. Een jaar later werden ze vanwege hun vreedzame mensenrechtenwerk veroordeeld tot 11 en 10 jaar gevangenisstraf.

Op 9 april kreeg Al-Hamid een beroerte. Hij ligt nu in coma op de intensive care van het Al-Shumaisi-ziekenhuis in Riyad. Drie maanden geleden kreeg hij te horen dat hij een hartoperatie nodig heeft. De gevangenisautoriteiten dreigden de communicatie met zijn familie stop te zetten als Al-Hamid hen hierover zou vertellen.

‘Het is hartverscheurend en wreed dat Abdullah al-Hamid nog steeds gevangen wordt gehouden, zelfs nu hij in coma ligt’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Al-Hamid, en alle andere gewetensgevangenen in Saudi-Arabië, hadden überhaupt nooit gevangengezet mogen worden. Iedereen die vastzit voor het vreedzaam uitoefenen van hun mensenrechten moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.’

Extra risico op corona

Naast gewetensgevangenen moet ook gekeken worden naar de situatie van oudere gevangenen en mensen die gezondheidsproblemen hebben. Zij zijn nu extra kwetsbaar en lopen meer risico om besmet te raken met het coronavirus. Daarnaast moeten ook alle mensen die in afwachting zijn van hun rechtszaak, worden vrijgelaten.

Veel gevangenissen in Saudi-Arabië zijn overvol en de omstandigheden waaronder mensen vastzitten verhogen het risico op coronabesmetting. Amnesty heeft al eerder haar zorgen geuit over het gebrek aan goede medische zorg in de gevangenissen in het land.

Vrouwenactivisten achter tralies

Onder de gewetensgevangenen in Saudi-Arabië zijn ook veel prominente vrouwenrechtenactivisten, onder wie Loujain al-Hathloul. Zij zit sinds mei 2018 vast omdat ze zich inzette voor meer rechten voor vrouwen, zoals het recht om auto te mogen rijden. Al-Hathloul is in de gevangenis gemarteld, mishandeld en aangerand. De eerste drie maanden van haar detentie werd ze incommunicado vastgehouden, zonder toegang tot een advocaat of contact met haar familie. Sinds januari van dit jaar is ze ook regelmatig in eenzame opsluiting geplaatst. Op dit moment worden dertien vrouwenactivisten aangeklaagd. Vijf van hen zitten gevangenen. De aanklachten tegen al deze vrouwen moeten worden ingetrokken en de vrouwen die gevangen zitten moeten worden vrijgelaten.

Meer over dit onderwerp