Saudische activisten Nassima al-Sada en Samar Badawi vrijgelaten
De prominente Saudische mensenrechtenactivisten Nassima al-Sada en Samar Badawi zijn dit weekeinde vrijgelaten nadat hun straf erop zat. Amnesty International vindt dat zij nooit gevangengezet hadden mogen worden vanwege hun strijd voor vrouwenrechten.
Het tweetal zat sinds augustus 2018 gevangen vanwege hun inzet voor meer respect voor vrouwenrechten in Saudi-Arabië. Samar Badawi is een activist die zich verzette tegen het rijverbod voor vrouwen. Badawi is de zus van de tot stokslagen en gevangenisstraf veroordeelde Raif Badawi en de voormalige vrouw van de gevangen mensenrechtenadvocaat Waleed Abu al-Khair.
Nassima al-Sada voerde vele jaren actie voor burger- en politieke rechten, de rechten van de sjiitische minderheid en voor vrouwenrechten waaronder het recht om te mogen autorijden. Precies een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd ze gearresteerd. In de gevangenis werd Al-Sada mishandeld en een jaar lang volledig geïsoleerd opgesloten.
De bekende mensenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul kwam eerder dit jaar vrij omdat haar straf erop zat. Zij kwam op voor het recht van vrouwen om te mogen autorijden en streed voor afschaffing van het systeem waarbij vrouwen voor veel beslissingen afhankelijk zijn van hun mannelijke voogd.
Nassima al-Sada en Samar Badawi zijn voorwaardelijk vrijgelaten en hebben beiden een reisverbod van 5 jaar.
Duizenden brieven en kaarten
Amnesty voerde intensief actie voor de vrouwenactivisten, onder meer tijdens de wereldwijde schrijfactie Write for Rights. De in Nederland wonende zoon van Al-Sada, Moussa, nam duizenden brieven en kaarten aan zijn moeder in ontvangst en zei: ‘Ik ben overdonderd. Mijn moeder zal al deze brieven geweldig vinden. Het zal erg veel voor haar betekenen en ze zal versteld staan van alle moeite die voor haar is gedaan. Het verbaast me ook dat sommige brieven aan mij zijn gericht. Een vrouw schreef me: “En voor jou stuur ik moederliefde” – zo lief! Ik had bedacht een selectie van de brieven te maken om aan mijn moeder voor te lezen. Maar nu ik deze zakken vol zie, besef ik dat ze zal willen dat ik ze stuk voor stuk voorlees! Heel veel dank aan jullie allemaal voor jullie solidariteit.’
Imago opvijzelen
De laatste jaren proberen de Saudische autoriteiten hun imago op te vijzelen met dure pr-campagnes. Kroonprins Mohammed bin Salman wordt daarin gepresenteerd als hervormer. Zo was er veel aandacht voor het feit dat het land in juni 2018 het verbod op autorijden voor vrouwen afschafte. Dit werd gebracht als bewijs voor vooruitgang in het land. In de weken daarvoor waren de belangrijkste voorvechters van opheffing van het rijverbod echter gearresteerd en in de gevangenis gezet.