Saudi-Arabië executeerde dit jaar al honderd mensen
Dit jaar hebben de autoriteiten van Saudi-Arabië al honderd mensen geëxecuteerd. Dit is een duidelijk contrast met de herhaalde beloften om het opleggen van de doodstraf te beperken en toont de grote minachting voor het recht op leven.
In april 2020 werd de doodstraf afgeschaft voor mensen die een misdrijf begingen toen ze jonger waren dan 18 jaar. Hier was jarenlang actie voor gevoerd en voor gelobbyd door Amnesty. Jongeren kunnen nu maximaal 10 jaar gevangenisstraf krijgen. De meedogenloze executiegolf van de autoriteiten doet echter vrezen voor het leven van jonge mannen in de dodencel die op het moment van de gepleegde misdrijven nog geen 18 jaar oud waren. Het executeren van mensen die jonger dan 18 jaar waren op het moment van het misdrijf is in strijd met het Kinderrechtenverdrag.
Zeer veel executies
Saudi-Arabië is een van landen waar de meeste executies ter wereld worden voltrokken. Amnesty International documenteerde talloze gevallen waarin de autoriteiten mensen ter dood veroordeelden voor uiteenlopende zaken, van een paar tweets tot drugsgerelateerde misdrijven. Dit gebeurde na zeer oneerlijke processen die niet voldeden aan internationale mensenrechtennormen.
Gemiddeld vier executies per week
Alleen al in augustus 2023 executeerde Saudi-Arabië gemiddeld vier mensen per week, onder wie een Pakistaanse man vanwege drugssmokkel. De doodstraf is volgens het internationaal recht verboden voor drugsgerelateerde misdrijven, omdat die niet onder de categorie van ‘ernstigste misdrijven’ vallen. Hoewel internationaal recht zegt dat de doodstraf toegepast kan worden voor de ‘ernstigste misdrijven’, is Amnesty van mening dat deze straf nooit mag worden opgelegd.
Achtergrond
Het Saudische Persagentschap (SPA) rapporteert regelmatig over executies en bevestigde op 8 september 2023 de honderdste executie dit jaar. Het werkelijke aantal executies kan hoger zijn. In 2022 executeerde Saudi-Arabië 196 mensen – het hoogste jaarlijkse aantal executies dat Amnesty International de afgelopen 30 jaar in het land heeft geregistreerd. Het aantal executies in 2022 is drie keer zo hoog als het aantal executies in 2021, en minstens zeven keer zo hoog als in 2020.
In november 2022 hervatten de Saudische autoriteiten de executies wegens drugsgerelateerde misdrijven, waarmee een einde kwam aan een moratorium op dergelijke executies, dat volgens de Saudische Mensenrechtencommissie sinds januari 2020 van kracht was. Bovendien bleven de Saudische autoriteiten mensen executeren voor een breed scala aan misdrijven, ondanks herhaalde beloften om het aantal executies te beperken in gevallen waarin de doodstraf niet verplicht is volgens de sharia, de islamitische wet.
In juli 2023 veroordeelde het Gespecialiseerde Strafhof van Saudi-Arabië Mohammad al-Ghamdi ter dood, uitsluitend vanwege tweets waarin hij de Saoedische autoriteiten bekritiseerde. Zijn broer Nasser vertelde Amnesty International dat het doodvonnis een vergeldingsdaad was vanwege zijn politieke opvattingen.
Amnesty International is in alle gevallen tegen de doodstraf, ongeacht de aard of de omstandigheden van het misdrijf. Tot nu toe hebben 112 landen de doodstraf voor alle misdrijven afgeschaft en in totaal is meer dan twee derde van de landen abolitionistisch in wet of praktijk.