Rusland pakt oppositie aan
© © KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images

Russische overheid valt oppositie aan in aanloop naar protesten

In Rusland worden prominente oppositieleden en activisten opgepakt die gelieerd zijn aan gewetensgevangene Aleksei Navalny in aanloop naar aangekondigde protesten op zondag.

De prominente Kremlincriticus Navalny werd deze maand opgepakt en veroordeeld in een schijnproces nadat hij was teruggekeerd naar Rusland.

Represailles

‘Het harde optreden tegen de oppositie in Rusland wordt steeds wreder en wanhopiger, zelfs in vergelijking met wrede represailles in de afgelopen jaren’, zegt Natalia Zviagina, directeur van Amnesty International Rusland. ‘De autoriteiten lijken schaamteloos vastbesloten te zijn om hun critici het zwijgen op te leggen door middel van grove mensenrechtenschendingen.’

In de afgelopen dagen werden onder meer een jonge moeder opgepakt, werd het ouderlijk huis van een prominente journalist binnengevallen en werden verschillende strafzaken geopend op dubieuze gronden, zoals het niet naleven van hygiënemaatregelen door demonstranten.

Ontevredenheid onderdrukken

‘Deze golf van vergeldingsacties heeft duidelijk het doel om groeiende ontevredenheid onder de Russische bevolking de kop in te drukken. Het is een laffe poging om te voorkomen dat mensen vreedzaam gaan demonstreren tegen de vervolging van gewetensgevangene Aleksei Navalny en tegen de corruptie van hooggeplaatsten die Navalny heeft onthuld.’

‘De vervolging van vreedzame demonstranten moet direct stoppen en Russische burgers moeten hun recht op vrijheid van vreedzame vergadering en meningsuiting kunnen uitoefenen, op aanstaande zondag 31 januari of wanneer dan ook. Dit zijn fundamentele mensenrechten’, aldus Zviagina.

Inval bij Navalny’s vrouw en broer

Op woensdagmiddag 27 januari 2020 werden minstens achttien invallen gepleegd bij woningen en kantoren van oppositieleiders, journalisten en andere regeringscritici in Moskou. De veiligheidsdiensten bestormden de appartementen van Yulia Navalnaya, de vrouw van gewetensgevangene Navalny, en zijn broer OIeg.

Tegelijkertijd werd het kantoor van de Anti-Corruptie Stichting binnengevallen en de studio van Navalny Live, het populaire YouTube-kanaal van Navalny. Hier werd na Navalny’s arrestatie een video geplaatst die zou aantonen dat president Poetin met illegaal verkregen geld een exorbitant duur paleis liet bouwen.

Twee jaar celstraf

Voor al deze invallen werd Artikel 236 van het Russisch Wetboek van Strafrecht gebruikt: ‘schending van sanitaire en epidemiologische normen waardoor een massa-uitbraak van ziekte of -vergiftiging kan worden veroorzaakt’. Het doelwit zijn onder meer organisatoren van en deelnemers aan de demonstraties op zaterdag 23 januari tegen Navalny’s gevangenschap die gewelddadig werden neergeslagen door de autoriteiten. Als zij schuldig worden bevonden, riskeren zij tot twee jaar celstraf.

Dit is een nieuwe golf van strafzaken die om dubieuze redenen zijn geopend tegen Russische politieke activisten, zoals het opwerpen van wegblokkades, het overtreden van corona-quarantainemaatregelen, schade aanbrengen aan staatseigendommen en gebruik van geweld tegen politieagenten.

Vandaag nog werd een nieuwe strafzaak geopend op basis van Artikel 151.2 (‘minderjarigen deel laten nemen aan acties waardoor hun leven in gevaar wordt gebracht’) tegen Leonid Volkov, hoofd regiokantoren van Navalny’s beweging.

Luis in de pels

Aleksei Navalny is al jaren een luis in de pels van president Vladimir Poetin. Hij is auteur van talloze baanbrekende onderzoeken die corruptie onder Russische topfunctionarissen aan het licht brachten.

Navalny overleefde ternauwernood een vergiftiging met het zenuwgas Novichok in augustus 2020. Hij herstelde in Duitsland en keerde op zondag 17 januari terug naar zijn geboorteland waar hij meteen na aankomst werd gearresteerd. Op 2 februari 2021 staat hij weer voor de rechter, dan kan hij tot 3,5 jaar cel worden veroordeeld in een oude corruptiezaak.

Protest ook in Nederland
Aanstaande zondag wordt er in het Vondelpark in Amsterdam ook gedemonstreerd voor de vrijlating van Navalny en vier andere Russische gewetensgevangenen, namelijk Emir-Usein Kuku, Anastasia Shevchenko, Yan Sidorov en Vladislav Mordasov.
Amnesty International maakt zich grote zorgen om de toenemende repressie van activisten en oppositie in Rusland en is bij de demonstratie aanwezig die om 12.00 uur  begint bij het beeld van Vondel.

Lees hier meer over gewetensgevangene Aleksei Navalny en teken hier de petitie voor zijn vrijlating.

 

Meer over dit onderwerp