Rusland veroordeelt activisten Krim tot lange gevangenisstraffen
In Rusland zijn Emir-Usein Kuku en vijf medebeklaagden na een schijnproces tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.
Op 12 november heeft de militaire rechtbank Emir-Usein Kuku, Moslim Aliyev, Vadim Siruk, Enver Bekirov, Refat Alimov en Arsen Dzhepparov schuldig bevonden aan “het organiseren van activiteiten van een terroristische organisatie” en een “poging om de macht te grijpen”. Emir-Usein Kuku en Vadim Siruk kregen elk 12 jaar in een strafkolonie opgelegd, Moslim Aliyev werd veroordeeld tot 19 jaar, Enver Bekirov tot 18 jaar, Refat Alimov tot 8 jaar en Arsen Dzhepparov kreeg 7 jaar cel.
Opkomen voor Krimtartaren
De prominente mensenrechtenverdediger Emir-Usein Kuku zit al drie jaar vast. Hij bleef na de Russische annexatie van de Krim in 2014 opkomen voor de rechten van de Krimtataren, een islamitische minderheid waartoe hij zelf ook behoort. Om hem de mond te snoeren werd Kuku valselijk beschuldigd van lidmaatschap van een in Rusland verboden organisatie. Emir-Usein Kuku stelde mensenrechtenschendingen op de Krim aan de kaak. Hij vroeg onder andere aandacht voor de vele verdwijningen. Ook gaf hij juridische steun aan Krimtataren die werden vervolgd.
Amnesty’s oproep
‘Emir-Usein Kuku zit achter tralies omdat hij zich uitspreekt voor de rechten van de Krim-Tataarse gemeenschap,’ zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘De Russische autoriteiten moeten de onrechtvaardige veroordelingen onmiddellijk vernietigen en Emir-Usein en de andere vijf mannen vrijlaten.’