Politie pakt mensenrechtenverdediger Alexeyev op in Moskou, Ruslandd

Rusland: mijnenveld voor mensenrechtenverdedigers

Sinds Vladimir Poetin in 2012 opnieuw president werd, hebben mensenrechtenverdedigers in toenemende mate te maken met onderdrukking en vervolging, zegt Amnesty International in de vandaag verschenen briefing Unfair Game: Persecution of Human Rights Defenders in Russia Intensifies. Dit gebeurd door nieuwe wetgeving, het vervolgen van mensenrechtenverdedigers en het goedpraten van aanvallen op hen.

‘Mensenrechtenwerk is Rusland is als navigeren door een mijnenveld. Iedere dag brengt een nieuwe dreiging voor mensenrechtenverdedigers. De ene keer wordt je in elkaar geslagen door ‘onbekende’ aanvallers die nooit opgespoord worden. De ander dag wordt je strafrechtelijk vervolgd, veroordeeld een gevangengezet voor misdrijven die je nooit gepleegd hebt. Soms wordt je financieel afgeknepen door het bevriezen van je banktegoeden of door andere financiele maatregelen.  Soms worden je familieleden in de media op de korrel genomen’, zegt Amnesty International.

Activisten

Het meest bedreigd zijn mensenrechtenactivisten in Tsjetsjenie en LGBTI-activisten. Igor Kotchetkov uit St. Petersburg van het ‘Russische LGBTI-netwerk’ bracht misdaden tegen homo’s in Tsjetsjenie naar buiten waarna hij in januari 2019 doodsbedreigingen ontving via een video die op social media rondging. Een onderzoek heeft tot op dit moment niet plaats gevonden.

Sinds Oyub Titiev, het hoofd van het mensenrechtencentrum ‘Memorial’ in Tsjetsjenie om politieke redenen gevangengezet werd nadat hij valselijk werd beschuldigd van drugsbezit, is mensenrechtenwerk daar om politieke redenen bijna onmogelijk geworden. De meeste activisten hebben hun activiteiten moeten staken of en een enkeling werkt door vanuit afgelegen gebieden.

Wat wil Amnesty? 

Amnesty wil dat de Russische autoriteiten:

  • Stoppen met hun lastercampagnes en andere represailles tegen mensenrechtenactivisten;
  • Een onafhankelijk en effectief onderzoek starten om alle misdaden tegen mensenrechtenactivisten en mensenrechtenverdedigers te onderzoeken;
  • De zeer restrictieve wetten intrekken die het werk van ngo’s onmogelijk maken en zich houden aan internationale mensenrechtenverdragen.

Meer over dit onderwerp