Aleksandra Skochilenko
© Alexandra Astakhova / Mediazona

Rusland: laat vrijlating activisten het begin zijn

Op 1 augustus hebben de autoriteiten in Moskou en Minsk in het kader van een ruilovereenkomst tussen Rusland en Wit-Rusland enerzijds en Duitsland, Noorwegen, Polen, Slovenië en de VS anderzijds zestien gevangenen gratie verleend en vrijgelaten.

Het gaat onder anderen om de Russische activisten en mensenrechtenverdedigers Oleg Orlov, Aleksandra (Sasha) Skochilenko, Lilia Chanysheva, Ksenia Fadeeva, Vladimir Kara-Murza, Andrei Pivovarov en Ilya Yashin, en de journalisten Evan Gershkovich en Alsu Kurmasheva.

‘Vandaag delen we de opluchting en vreugde over de vrijlating van gedetineerde mensenrechtenverdedigers, activisten en journalisten, die binnenkort eindelijk hun geliefden kunnen omhelzen,’ zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘We zijn dankbaar dat de stemmen van de wereldwijde en Russische mensenrechtengemeenschap zijn gehoord en dat de vrijheid van deze mensen is bewerkstelligd. Ze hadden nooit achter de tralies mogen zitten – hun vervolging was een groot onrecht.’

Rusland moet systeem van onderdrukking beëindigden

De Russische autoriteiten moeten ook alle andere personen die willekeurig op politieke gronden worden vastgehouden onvoorwaardelijk vrijlaten, zoals Natalia Filonova, Aleksei Gorinov, Maria Ponomarenko, Vladimir Rumyantsev en vele anderen. Het land moet de onderdrukkende wetgeving die deze vervolgingen mogelijk maakt, afschaffen.

‘Hoewel de vrijlating van de Russische activisten en mensenrechtenverdedigers een belangrijke stap is, mag het niet een op zichzelf staande gebeurtenis blijven. De juiste weg vooruit is niet het ruilen van mensen, maar het beëindigen van het Russische systeem van politieke onderdrukking,’ aldus Marie Struthers.

Achtergrond

Amnesty International heeft voor meerdere van de nu vrijgelaten personen actiegevoerd. Zo ook voor anti-oorlogsactivist Aleksandra Skochilenko, tijden Write for Rights in 2022.

De nu vrijgelaten personen waren na oneerlijke processen gevangengezet op grond van politiek gemotiveerde aanklachten met betrekking tot kritiek op de autoriteiten, anti-oorlogsactivisme en journalistiek werk. In ruil voor hun vrijlating zijn acht personen die in Duitsland, Noorwegen, Polen, Slovenië en de VS waren veroordeeld op grond van spionage en andere aanklachten, overgedragen aan Rusland.

Meer over dit onderwerp