Rusland: gerechtigheid voor slachtoffers aanslag moet zonder marteling verdachten
Bij een aanslag door een gewapende groep op de Crocus City Hall concerthal in Moskou op 22 maart kwamen ten minste 137 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond.
‘Wij betuigen ons medeleven en condoleren de dierbaren van de slachtoffers van deze gruwelijke aanslag’, reageert Marie Struthers van Amnesty International. Zij verdienen gerechtigheid. Daarbij hoort een volledige verantwoording door degenen die de bevelen gaven en door de daders. De hele waarheid over wat er ter plekke is gebeurd en wat eraan vooraf ging moet boven water komen. Terwijl gruwelijke details over deze massamoord naar boven blijven komen, laten de Russische autoriteiten en media zeer schokkende en geloofwaardige beelden zien van marteling van de criminele verdachten.’
‘Marteling en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of straf ondermijnt slechts de weg naar gerechtigheid en heeft weinig te maken met gerechtigheid voor de slachtoffers. Het recht om vrij te zijn van marteling en andere mishandeling is een absoluut recht en kent geen uitzonderingen. Als marteling plaatsvindt, is het een misdrijf en moet het als zodanig worden aangepakt. Slachtoffers zullen slechts gerechtigheid krijgen als degenen die verantwoordelijk zijn voor deze gruweldaden een eerlijk proces krijgen, in lijn met internationale standaarden.’
Achtergrond
Op 22 maart openden verschillende gewapende mannen in gevechtskleding het vuur op mensen in de Crocus City Hall, een concerthal in de buitenwijken van Moskou. Daarna staken ze het gebouw in brand. Bij de aanval kwamen ten minste 137 mensen om het leven en raakten 180 mensen gewond. De gewapende groep ISIS eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op en publiceerde een gruwelijke video die gefilmd was met de bodycam van een van de aanvallers. Op de beelden is te zien hoe mensen met automatische geweren worden beschoten en hoe bij een van de concertgangers de keel wordt doorgesneden.
Op 23 maart gaf een rechtbank in Moskou het bevel om vier individuen die dezelfde dag waren opgepakt op verdenking van ‘terrorisme’ (artikel 205(3) (b)) vast te zetten. Als zij schuldig worden bevonden kunnen ze een levenslange gevangenisstraf krijgen.
Een van de verdachten verscheen in de rechtbank in een rolstoel met ernstige verwondingen. Een andere droeg een verband om de rechterkant van zijn hoofd. Eerdere videobeelden laten zien dat de mensen die hem gevangen hadden genomen waarschijnlijk zijn oor hadden afgesneden tijdens de ondervragingen. Een derde verdachte verscheen in de rechtszaal met stukken plastic tas om zijn nek gebonden. Dat suggereert een verstikkings-techniek is gebruikt die Russische wetshandhavers zouden gebruiken. Alle verdachten hadden blauwe plekken rond hun ogen en andere tekenen van verwondingen. Uit andere beelden bleek dat een van de verdachten geëlektrocuteerd was.