Rusland: Amnesty vreest gedwongen verdwijning van Aleksei Navalny
Amnesty International reageert op de verdwijning van gewetensgevangene Aleksei Navalny. De prominente Russische oppositieleider en politiek activist staat niet langer geregistreerd bij de strafkolonie waar hij een onterechte gevangenisstraf van 19 jaar uitzat.
Aleksei Navalny’s verblijfplaats en zijn lot zijn onbekend. In reactie op het nieuws laat Denis Krivosheev, van Amnesty International, het volgende weten: “Alsof een poging tot vergiftiging, een gevangenisstraf, en onmenselijke omstandigheden in detentie nog niet genoeg waren, lijkt het er nu op dat Aleksei Navaly slachtoffer is van geworden van een gedwongen verdwijning. Het Kremlin kent geen grenzen in zijn vastberadenheid om alle kritiek te onderdrukken.”
Verblijfplaats en lot onbekend
Sinds de laatste keer dat de advocaten van Navalny op 5 december 2023 iets van hem hoorden, hebben de Russische autoriteiten geweigerd om informatie te geven over zijn verblijf of zijn lot. De mogelijkheid bestaat dat Aleksei Navalny op dit moment wordt overgeplaatst naar een andere strafkolonie. De Russische autoriteiten zijn verplicht om informatie van zo’n gevangenenoverdrachten onmiddellijk beschikbaar te stellen. Eerder rapporteerde Amnesty International al over de Russische strafkolonies als een van de meest wrede en onmenselijke praktijken die de Russische autoriteiten tegen gevangenen gebruiken.
Gevangenenoverdrachten in Rusland kunnen weken duren zonder dat er enige informatie wordt verstrekt aan de familieleden van de gevangene en vrijwel altijd brengt het de gezondheid en het welzijn van de gevangene in gevaar omdat deze wordt blootgesteld aan mishandeling en intimidatie.
Onterecht strengste vorm van detentie
“In de periode dat Navalny in hechtenis zit, is hij al eerder in omstandigheden gebracht die neerkomen op marteling en andere vormen van mishandeling. Deze situatie vergroot de risico’s waarmee hij wordt geconfronteerd. Navalny heeft onterecht de aller strengste vorm van detentie opgelegd gekregen, hij is meerdere malen langdurig in eenzame opsluiting gehouden en zijn gezondheid gaat achteruit. De vervolging van Navalny is politiek gemotiveerd. Het is niets minder dan een vergelding voor zijn vreedzame activisme. Navalny is een gewetensgevangene en moet direct, zonder enige voorwaarden worden vrijgelaten. De Russische autoriteiten moeten direct onthullen waar Aleksei Navalny zich bevindt en wat zijn lot is,” aldus Denis Krivosheev.
Achtergrond
Op 11 december lieten functionarissen van de strafkolonie IK-6 in Melekhovo, in de regio Vladimir (ongeveer 250 km ten oosten van Moskou), de advocaat van Aleksei Navalny weten dat Navalny niet langer in deze strafkolonie verbleef. Volgens Kira Yarmysh, Navalny’s perschef, wilden de functionarissen niet vertellen waar Navalny dan wel was. Navalny zou via een videoverbinding aanwezig zijn bij rechtszittingen met betrekking tot zijn erbarmelijke detentieomstandigheden, maar dit is sinds 7 december niet meer gebeurd, naar verluidt als gevolg van een elektrische storing. Eerder deze maand bleek dat Navalny zou worden overgebracht naar de meest beperkende isoleercel, het zwaarste middel dat mogelijk is in het Russische strafsysteem, hij zou daar twaalf maanden moeten verblijven vanwege vermeende schendingen van de gevangenisregels. De zorgen over de gezondheid van Navalny blijven. De wrede, eenzame opsluiting en het onvermogen om gezondheidszorg te bieden, komen neer op marteling of andere mishandeling.