vlag van Thailand
© Pascal Kiszon / Getty Images

Thailand gebruikt repressieve wetgeving om online critici nog meer te onderdrukken

Sinds vorig jaar in Thailand een nieuwe regering aantrad, zijn tientallen mensen die online kritiek leverden op de regering of de monarchie aangeklaagd. Nu grijpen de autoriteiten het coronavirus aan om de repressie nog verder op te voeren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International.

Het rapport They are always watching toont hoe de Thaise autoriteiten onder de nieuwe regering van generaal Prayut Chan-O-Cha meer gebruik zijn gaan maken van vaag geformuleerde en ruime wetgeving om vreedzame critici aan te klagen. Veel online critici wachten nu op hun rechtszaak. Zij kunnen tot vijf jaar gevangenisstraf en hoge boetes krijgen.

Angstcultuur

‘Door mensen die online kritiek leveren lastig te vallen en te vervolgen, heeft de Thaise regering een angstcultuur gecreëerd die erop gericht is degenen met afwijkende meningen te laten zwijgen’, zegt Clare Algar van Amnesty International. ‘Het is een schaamteloze poging om te ontsnappen aan de kritische blik van degenen die hun daden in twijfel durven te trekken.’

Vorige maand riep generaal Prayut vanwege het coronavirus de noodtoestand uit. Daarmee legde hij nog meer beperkingen op aan de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame vergadering.

‘Er zijn mensen die altijd meekijken’

Gebruikers van sociale media vertelden Amnesty dat ze lastiggevallen en geïntimideerd werden nadat hun berichten waarin ze kritiek leverden op de autoriteiten viraal gingen.

Een activist werd op 10 november 2019 gearresteerd en ondervraagd door tien politieagenten. Zo werd ze gestraft voor haar berichten op Twitter over de regering en de monarchie, waarvan er één 60.000 keer werd geretweet. Voordat ze haar account uit de lucht haalde, twitterde ze: ‘Ik wil iedereen waarschuwen na te denken voordat je iets tweet of retweet. Er zijn mensen die altijd meekijken.’ Ze werd gedwongen een document te tekenen waarin stond dat ze vervolgd zou worden als ze in de toekomst vergelijkbare berichten zou plaatsen.

Anti-nepnieuwscentra

In november 2019 opende de regering een aantal anti-nepnieuwscentra. Die zouden misleidende online berichten moeten onderscheppen maar zijn er vooral op gericht om het debat op sociale media te sturen. De centra negeren valse informatie over mensenrechtenverdedigers, maar treden wél op tegen wat zei ‘nepnieuws’ noemen over het coronavirus.

Wetgeving misbruikt

De regering gebruikt een aantal repressieve wetten om kritische stemmen te onderdrukken. Zo werd de Wet voor computermisdrijven in 2016 aangepast zodat de autoriteiten online informatie nu kunnen controleren en onderdrukken. Ook kunnen zij nu individuen vervolgen voor verschillende ruim geformuleerde overtredingen van de wet.

Ook het wetsartikel dat opruiing strafbaar stelt, is erg ruim geformuleerd. Je kunt voor opruiing tot 7 jaar gevangenisstraf krijgen. Daarnaast kunnen de autoriteiten onder wetsartikelen over smaad mensen opsluiten die ‘de reputatie hebben geschaad’ van overheidsfunctionarissen.

Meer over dit onderwerp