Rechtszitting zaak Ali Ismail Korkmaz
De zaak van Ali Ismail Korkmaz is een verdrietige zaak. De 19-jarige student die deelnam aan een demonstraite bij het Gezi Park in Istanbul overleed vorig jaar, na in elkaar geschopt te zijn door vier politieagenten en vier burgers. Geen enkele uitspraak doet recht aan het gemis en het verdriet van zijn familie. Wel was er de hoop op gerechtigheid. De uitspraak van de rechtbank liet deze hoop vervliegen.
Door: Andrea de Ruijter, Landenmedewerker Turkije, Amnesty International Nederland
De rechters deden uitspraak in een overvolle rechtszaal. Veel familieleden, demonstranten, politieagenten en pers waren aanwezig om te kijken of de politieagenten en burgers verantwoordelijk gesteld zouden worden voor hun daden of dat ze weg zouden komen met het in elkaar schoppen van Ali Ismail Korkmaz. De uitspraak van de rechters: 10 jaar cel voor twee agenten en 3 tot 6 jaar cel voor de betrokken burgers. Één van de burgers wordt vrijgelaten omdat hij zijn straf al heeft uitgezeten. Twee politieagenten werden vrijgesproken.
Voor de familie van Ali Ismail Korkmaz zijn deze straffen veel te licht. De rechters achtten opzet niet bewezen en hebben daarom niemand veroordeeld wegens moord. ‘De levens van onze kinderen zouden niet zo goedkoop moeten zijn’, riep de moeder van Ali Ismail Korkmaz uit, na het horen van het vonnis. De familie verliet de rechtszaal in tranen en ook de advocaten van de familie, die pro bono aan deze zaak hebben gewerkt, hadden het zwaar. Zij gaan in hoger beroep tegen de uitspraak en overwegen een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Hoewel de veroordeling van de twee politieagenten op zich een positieve stap is – in veel andere zaken wordt de politie niet eens vervolgd – is er veel meer nodig om straffeloosheid tegen te gaan. Zij die de agenten opdracht gaven lopen nog vrij rond en de Turkse wet op demonstraties en bijeenkomsten geeft ruime bevoegdheden aan de politie. De wetten moeten worden aangepast. Amnesty drong daar al op aan voordat de Gezi Park-protesten plaatsvonden: http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR44/001/2013/en/2f995e94-75e3-4a73-b50c-28f7e84f46d8/eur440012013en.pdf . Ook is er dringend behoefte aan een andere houding in het hele politieapparaat.
Nadat de rechters het vonnis hadden uitgesproken braken er buiten protesten tegen het vonnis uit. Terwijl de familie van Ali Ismail Korkmaz naar buiten liep, viel de politie de demonstranten aan met waterkanonnen en traangas. Ook de moeder van Ali Ismail ademde de traangasdampen in. De reactie van de politie op demonstranten die protesteren tegen de dood van een andere demonstrant: meer traangas en meer repressie. Het is anderhalf jaar na de Gezi Park-protesten en de politie heeft duidelijk weinig geleerd.