Rechtszaak Aung San Suu Kyi van start
Op 14 juni begon in Myanmar de rechtszaak tegen Aung San Suu Kyi. Ze wordt aangeklaagd voor zeven strafbare feiten en kan tientallen jaren gevangenisstraf opgelegd krijgen. Mocht dat het geval zijn, dan kan ze geen deel meer uitmaken van de regering. Amnesty International vindt dat de ASEAN-lidstaten veel meer moeten doen om Myanmarese burgers te beschermen tegen het leger.
Aung San suu Kyi wordt onder meer aangeklaagd op basis van de anti-corruptiewet, de officiële geheimenwet, en een deel van de telecommunicatiewet (voor het hebben van walkie talkies in haar huis).
‘Het leger graaft diep in haar arsenaal van onderdrukkende wetgeving, ook die uit het koloniale tijdperk, in een wanhopige poging om Aung San Suu Kyi, oppositieleiders en andere critici het zwijgen op te leggen’, zegt Emerlynne Gil van Amnesty International.
Geweld escaleert
De veiligheidsdiensten van Myanmar gaan door met het doden, verwonden en arresteren van burgers. Sinds de staatsgreep van 1 februari van dit jaar zijn zo’n 863 burgers gedood, onder wie 58 kinderen. Een onbekend aantal mensen raakte gewond, en 4.863 mensen werden gevangengezet. Dit volgens cijfers van de Assistance Association for Political Prisoners Burma (AAPPB). Uit gevangenissen komen nog steeds berichten van marteling en doden. De toegang tot internet in Myanmar is beperkt en ook de persvrijheid is aan banden gelegd.
Ondertussen nemen de gevechten toe tussen het leger enerzijds en gewapende etnische groepen en groepen demonstranten die zich hebben bewapend anderzijds. Dit escaleert en verspreidt zich over het hele land. Hierbij worden burgers gewond en gedood, worden eigendommen vernield en honderdduizenden mensen worden uit hun huizen verdreven. Bij recente confrontaties in de Karenni- of Kayah- staat alleen al sloegen als gevolg van onder meer luchtaanvallen ongeveer 100.000 mensen op de vlucht. Zo’n 200.000 burgers zijn dit jaar ontheemd geraakt. Daarvoor al waren ruim 300.000 ontheemden in het land afhankelijk van humanitaire hulp.
Rol van ASEAN
Er is een belangrijke rol weggelegd voor de lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). Zij moeten de VN-oproep voor een wapenembargo steunen. Eén ASEAN-leider riepen eerder al op mensen van de politieke oppositie die gevangen zijn vrij te laten, maar heel ASEAN moet zich hierbij aansluiten.
Amnesty International vindt dat de leden van de ASEAN moeten stoppen met het verdedigen van het leger van Myanmar tegen internationale druk om hen ter verantwoording te roepen.
Oproep Amnesty International
Nu de rechtszaak tegen Aung San Suu Kyi is begonnen, roept Amnesty alle ASEAN-lidstaten op om zich volledig te scharen achter de oproep om alle willekeurig opgepakte mensen vrij te laten en om een wapenembargo te steunen.
‘De normale houding van ASEAN op het gebied van niet-ingrijpen staat het leger van Myanmar nu toe haar dodelijke razernij voort te zetten. Dit zorgt voor een mensenrechtencrisis en een humanitaire crisis die een deuk zullen zijn voor de geloofwaardigheid van de ASEAN en voor de stabiliteit die het nastreeft.’
Lees meer in het Engelse bericht.