Rechtbank Maleisië trekt straf stokslagen Rohingya in
Een Maleisische hoge rechtbank heeft de straf van stokslagen voor 27 Rohingya-mannen ingetrokken. De mannen waren elk veroordeeld tot een gevangenisstraf en drie stokslagen, omdat zij immigratiewetten overtraden.
‘Het besluit draait een wrede en inhumane straf terug, die nooit opgelegd had mogen worden’, zegt Rachel Chhoa-Howard van Amnesty International. ‘Dit nieuws is zeer welkom, maar de 27 mannen in kwestie zitten nog steeds gevangen. Net als tientallen andere Rohingya-vluchtelingen, onder wie vrouwen en kinderen. Dat terwijl ze niets anders deden dan vluchten voor vreselijke vervolging in Myanmar.’
Laat Rohingya-vluchtelingen vrij
De regering van Maleisië moet alle gevangen Rohingya-vluchtelingen vrijlaten. Zij zijn onwettig eruit gepikt en veroordeeld voor zogenaamde ‘immigratie-overtredingen’, wat ingaat tegen internationale wetgeving. Honderden andere Rohingya die vastzitten in detentiecentra in Maleisië moeten ook worden vrijgelaten. Zelfs voor de coronapandemie was detentie voor immigratiezaken slechts bij uitzondering toegestaan. In de huidige pandemie, waarbij de kans op besmetting in gevangenissen groot is, is zo’n detentie nooit te rechtvaardigen.
Achtergrond
In april 2020 kwam een groep van honderden Rohingya in Maleisië aan land, na lange tijd op zee te zijn geweest na hun vlucht uit Myanmar. Van deze groep werden veel mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor ‘immigratie-overtredingen’. Zo ook 27 mannen. Naast een celstraf kregen zij ook stokslagen opgelegd. Op 22 juli 2020 trok de rechtbank van Alor Setar deze stokslagen weer in. Volgens de rechtbank zijn de Rohingya vluchtelingen, die Myanmar zijn ontvlucht vanwege de situatie in Rakhine Staat. De rechtbank haalde ook het non-refoulement-principe aan, en stelde dat de Rohingya vanwege vervolging in Myanmar niet kunnen worden teruggestuurd.