Qatar zet tientallen migranten uit door ze coronatest voor te houden
De Qatarese autoriteiten hebben tientallen arbeidsmigranten voorgehouden dat ze op corona getest zouden worden. In plaats daarvan werden ze onder mensonterende omstandigheden vastgezet en vervolgens illegaal uitgezet.
Amnesty interviewde twintig Nepalese mannen die in maart met honderden anderen werden opgepakt door de Qatarese politie. De politie vertelde de mannen dat ze op corona getest zouden worden en dat ze daarna naar hun verblijfplaats terug mochten. In plaats daarvan werden ze meerdere dagen in detentiecentra geplaatst. Daar werden ze mensonterend behandeld: hun documenten en telefoons werden afgepakt, ze verbleven in overvolle cellen zonder slaapplaatsen en kregen te weinig eten en water.
Uitgezet zonder geldige reden
Sommige geïnterviewden hoorden pas dat ze werden uitgezet toen ze al op weg waren naar het vliegveld. Ze hadden slechts een paar minuten of zelfs helemaal geen tijd om hun spullen te pakken. Ook gaven sommigen aan dat de politie hen als criminelen behandelde en dreigde met het instellen van strafrechtelijke vervolging als zij zich zouden verzetten. Uiteindelijk werden zij op 15 en 19 maart uitgezet. Geen van hen kon hun detentie of uitzetting aanvechten.
Geen loon
Slecht twee van de mannen met wie Amnesty sprak hadden contact met hun werkgevers en konden hun salaris krijgen. Eén man kreeg het loon in cash, dat vervolgens werd afgepakt door een politieagent die het ‘veilig zou bewaren’ en niet meer teruggaf. De andere man zei dat zijn bedrijf hem vroeg een bankrekening te openen om het geld op te storten. Uiteindelijk verlieten alle geïnterviewde mannen het land zonder salaris of ontslagvergoeding.
Reactie Qatar
Volgens de Qatarese autoriteiten waren de arbeidsmigranten betrokken bij illegale handelingen die de volksgezondheid in gevaar brachten, zoals het verkopen van verboden middelen of gevaarlijke voedingsmiddelen. Achttien van de geïnterviewde mannen gaven echter aan dat ze niet wisten van deze beschuldigingen. Twee anderen zeiden dat ze werden beschuldigd van het verkopen van alcohol, wat ze ten zeerste ontkennen. De politie of andere autoriteiten hadden hen niet van de aanklachten op de hoogte gebracht. Amnesty onderzocht de documenten die aan de mannen gegeven waren, en vond daarin geen enkele vermelding van een aanklacht.
Oproep Amnesty
Amnesty roept de autoriteiten van Qatar op de gezondheid van arbeidsmigranten ook gedurende de coronacrisis te beschermen. Als zij in detentie worden geplaatst, moeten de autoriteiten hen op de hoogte brengen van de reden en moeten zij de mogelijkheid krijgen het aan te vechten. Voor de mannen die ten onrechte zijn uitgezet of van wie op een andere wijze de rechten zijn geschonden, moet er een schadevergoeding komen.