Qatar: arbeidsmigranten lopen door opsluiting groot gevaar op coronabesmetting
Nadat honderden arbeidsmigranten Qatar besmet raakten met het coronavirus Covid-19, mogen zij hun onderkomens niet meer verlaten.
‘Terwijl de wereld zijn best doet om de spreiding van het coronavirus in te dammen, zitten arbeidsmigranten vast in kampementen waar het gevaar voor besmetting bijzonder groot is,’ zegt Steve Cockburn van Amnesty International.
Miserabele accommodaties
De accommodaties voor arbeidsmigranten zijn overvol en er is gebrek aan water en toereikende sanitaire voorzieningen. Hierdoor zijn de arbeiders niet goed in staat zich tegen corona te beschermen. In de krappe onderkomens zitten de bewoners dicht op elkaar. Afstand van elkaar houden om besmetting te voorkomen, is niet mogelijk.
Amnesty’s oproep
De regering van Qatar moet garanderen dat het mensenrechten centraal stelt bij haar pogingen besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook vraagt Amnesty de regering te garanderen dat iedereen toegang heeft tot medische zorg zonder mensen te discrimineren.
Qatar en andere Golfstaten moeten eveneens garanderen dat arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis niet verder gemarginaliseerd worden. En de migranten moeten ziekengeld ontvangen als ze vanwege de coronacrisis niet in staat zijn te werken.
Achtergrond
Amnesty bezocht kampementen in het industriegebied van de hoofdstad Doha, waar grote groepen arbeidsmigranten zijn ondergebracht in uiterst povere accommodaties. Ze slapen in stapelbedden in overvolle kamers waar soms geen elektriciteit en stromend water is. Bovendien worden ze slecht behandeld. Zo moeten ze soms lang op hun loon wachten.
Toen Qatar in 2010 de organisatie van het Wereldkampioenschap Voetbal in 2022 door de FIFA kreeg toegewezen, groeide het aantal arbeidsmigranten er snel. Ze vormen nu 95 procent van de beroepsbevolking. De meeste migranten werken in de bouw, in de dienstverlening of als huishoudelijke hulp.