De Saydnaya-gevangenis, even ten noorden van de Syrische hoofdstad Damascus
© Digitalglobe 2016

Proces tegen Syrische verdachten van misdaden tegen de menselijkheid eerste stap naar gerechtigheid

Op 23 april begon in Duitsland de rechtszaak tegen twee voormalige leden van de Syrische veiligheidsdienst die worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. Het is de allereerste zaak tegen folteraars van het Syrische regime.

Eyad al-Gharib wordt verdacht van marteling, Anwar Raslan wordt verdacht van marteling, verkrachting en seksueel geweld. De rechtszaak is een Duits initiatief en vindt plaats in Koblenz.

Hoop op gerechtigheid

‘De rechtszaak is een historische stap in de strijd naar gerechtigheid voor de tienduizenden mensen die onwettig zijn gedetineerd, gemarteld en gedood in gevangenissen van de Syrische regering,’ zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Deze zaak geeft slachtoffers en nabestaanden de hoop dat de waarheid boven water komt en dat zij gerechtigheid en compensatie krijgen.’

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept andere staten op het Duitse voorbeeld te volgen en ook rechtszaken te starten tegen mensen die verdacht worden van misdrijven volgens internationaal recht. Voor misdaden tegen de menselijkheid is het sinds 2002 mogelijk dat staten zelf een zaak aanspannen. Ook roept Amnesty de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om de mensenrechtenschendingen in Syrië te verwijzen naar het Internationaal Strafhof.

Gruwelpraktijken

Amnesty heeft de systematische praktijk van de Syrische regering van willekeurige detentie, marteling, andere vormen van mishandeling en gedwongen verdwijning gedurende vele jaren gedocumenteerd en openbaar gemaakt en concludeerde dat deze neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Begin 2017 publiceerde Amnesty het rapport Human slaughterhouse: Mass hangings and extermination at Saydnaya prison, Syria. Daarin staat dat de Syrische overheid tussen 2011 en 2015 circa 13.000 mensen heeft opgehangen in de Saydnaya-gevangenis. De autoriteiten creëerden bewust onmenselijke omstandigheden door middel van marteling en het systematisch onthouden van eten, drinken, medicijnen en medische zorg. Als gevolg van deze wanpraktijken stierven grote aantallen mensen. De Syrische autoriteiten geven tot op het hoogste niveau hun goedkeuring aan de executies en martelingen in de gevangenis.

 

Lees ook het artikel in dagblad Trouw over deze rechtszaak.