© © Pierre Crom

Pride-boot Amnesty International dit jaar leeg

Uit protest vaart Amnesty International dit jaar tijdens de Canal Parade Amsterdam op 3 augustus mee met een lege boot. Zo vraagt de mensenrechtenorganisatie aandacht voor discriminerende en criminaliserende wetgeving tegen de lhbtqia+-gemeenschap wereldwijd. Amnesty International roept het publiek langs de kade op om in actie te komen op amnesty.nl/geenfeest. 

‘Op onze boot geen feest dit jaar, we vragen iedereen om van het moment gebruik te maken om solidair te zijn met de lhbtqia+-gemeenschap wereldwijd en direct in actie te komen,’ zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland

Niet overal feest

Op ieder continent lijken we eerder achteruit dan vooruit te gaan als het om de rechten van lhbtqia+-ers gaat. In Rusland is de lhbtqia+-beweging als ‘extremistisch’ bestempeld. In verschillende Italiaanse steden worden lhbtqia+ ouders van de geboorteakte van hun kind gehaald. En in Oeganda staat sinds 2023 in sommige gevallen de doodstraf op homoseksualiteit. ‘Wetgeving inspireert tot gedrag, zegt Dagmar Oudshoorn. ‘Het legitimeert haat en geweld en lhbtqia+’ers wereldwijd zijn hier slachtoffer van.’ 

‘Promoten’ homoseksualiteit strafbaar 

In meerdere landen is ook het ‘promoten’ van homoseksualiteit strafbaar. Zoals in Hongarije, China en Ghana. Wetgeving op dit gebied is vaak vaag geformuleerd, waardoor niet duidelijk is wanneer iemand strafbaar is. Dat leidt tot zelfcensuur van mensen uit de lhbtqia+-gemeenschap én mensen die hen steunen. De maatschappelijke steun voor de gemeenschap neemt daardoor af. 

Pride publiek komt direct in actie

Het thema van Pride Amsterdam 2024 is Together. Amnesty International vraagt het publiek om te laten zien dat de liefde en solidariteit binnen de gemeenschap landgrenzen overstijgt; ‘samen tegen lhbtqia+-haat, samen voor mensenrechten’. Een grote QR-code op de boot leidt naar de website amnesty.nl/geenfeest. Hier kunnen mensen onder meer een petitie ondertekenen die de Turkse autoriteiten oproept om Pride-marsen te beschermen en door te laten gaan. In Turkije is de Pride sinds 2015 verboden. Toch verzamelen zich jaarlijks honderden mensen voor de marsen.  
 

Onvermoeibare strijd

De lhbtqia+-gemeenschap heeft ondanks alles ook een hoop bereikt. Zo wordt Thailand het eerste land in Zuidoost Azië dat het huwelijk openstelt voor mensen van hetzelfde geslacht en heeft het Hoogegerechtshof van Namibië bepaald dat oude koloniale wetten tegen lhbtqia+’ers in strijd zijn met de grondwet. ‘De lhbtqia+-gemeenschap strijdt wereldwijd onvermoeibaar voor bestaansrecht, maar met de huidige tegenwind is onze steun misschien wel harder nodig dan ooit,’ zegt Dagmar Oudshoorn.  

Samen met Clarice Gargard bracht Amnesty International de verhalen van lhbtqia+-activisten in beeld. Hoe gaan zij om met haat en repressie? En hoe houden ze de hoop om te blijven strijden?

 

Het probleem wereldwijd in cijfers 

-In 7 landen kunnen leden van de lhbtqia+-gemeenschap ter dood veroordeeld worden.

-In 9 landen kunnen ze tot levenslang worden veroordeeld.

-35 Landen hebben expliciete wetgeving die seksuele relaties tussen vrouwen verbiedt.

-In 82% van alle landen ter wereld mogen mensen van hetzelfde geslacht niet trouwen.

-In tientallen landen zijn seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar.

Meer over dit onderwerp